9 July 2024

Antimilitaristen blokkeren wapenhandelcentrum voor Palestina

Spandoek bij de Kromhoutkazerne met de tekst "375.000 Utrechters kunnen samen opstaan tegen genocide in Gaza"

375.000 Utrechters kunnen samen opstaan tegen genocide in Gaza

Afgelopen zaterdag hebben activisten uit verschillende groepen het wapenhandelcentrum van de Nederlandse krijgsmacht, de Kromhoutkazerne in Utrecht, geblokkeerd. Hier vindt een groot deel van de Nederlandse import en export van wapentuig plaats.

Stop wapenhandel

Een coalitie van antimilitaristen, Stop Wapenhandel, studenten voor Palestina, Extinction Rebellion Justice Now heeft het Nederlandse wapenhandelcentrum in de Kromhoutkazerne in Utrecht geblokkeerd. “Wij blijven ons verzetten tot de krijgsmacht de banden verbreekt met Israël, stopt neokoloniale oorlogen te financieren en stopt bloederige grenzen te creëren. We blijven hier! Laten we een creatieve plek maken hier waar we stem geven aan de onderdrukten wereldwijd. Breng je verhalen, workshops en al wat je maar te bieden hebt. Tot we allemaal vrij zijn!”

Eisen van de bezetting zijn:

  • Een einde aan de inkoop en verkoop van wapens uit of aan Israël. Verdragen die dit mogelijk maken moeten beëindigd
  • Er moet een einde komen aan de explosieve groei van militaire uitgaven, de versoepeling van wapenexportregels moet een halt toegeroepen
  • Het dodelijke grensbeleid met detentiecentra en militarisering van grenzen door Frontex moet stoppen

Verzet

De actie is naar aanleiding van de Palestijnse oproep om het verzet wereldwijd te maken.

We bezetten de Kromhoutkazerne omdat strijden tegen het militair industriële complex strijden voor de bevrijding van Palestina betekent. In deze kazerne handelt Nederland voor honderden miljoenen in wapens met Israël. Wapens die op Palestijnen zijn getest. In de naam van onze veiligheid. We zijn hier omdat wij weigeren dat onze “veiligheid” wordt misbruikt om imperialistische oorlogen en genocide te rechtvaardigen.

Macht van de 1%

Terecht stellen de activisten dat de wapenhandel en het militair-industrieel complex er niet zijn om ons veilig te houden maar om de rijkdom en macht van de 1% te beschermen. Wat we ook zien in de licenties die worden uitgegeven voor gasboringen voor de kust van Gaza. Het belang van Israël is vooral om de winsten in Westerse zakken te laten vloeien.

Dinsdagochtend is het kamp in alle vroegte omsingeld en onder dreiging van honden ontruimd.

BDS Nederland op Twitter