30 September 2020

AOC terugtrekking uit Yitzhak Rabin-evenement klap voor de Israelische lobby

Vertaling van de blog van Ali Abunimah op ElectronicIntifada.net

Op zaterdag bevestigde Americans for Peace Now dat congreslid Alexandria Ocasio-Cortez zich heeft teruggetrokken uit een evenement volgende maand ter ere van Yitzhak Rabin, de Israelische premier die 25 jaar geleden werd vermoord door een Joodse extremist.

Dit kwam na massale verontwaardiging van Palestijnen en voorstanders van Palestijnse rechten.

De liberale zionistische groep zei dat het “spijtig om te horen” was dat Ocasio-Cortez niet langer zou spreken tijdens de herdenkingsbijeenkomst, maar vroeg zich absoluut niet af waarom zoveel mensen überhaupt bezwaar zouden hebben tegen haar deelname.

Vrijdag sprak ik met Aaron Maté van The Grayzone.

We hadden het over mijn artikel “Waarom bewijst AOC eer aan een Israelische oorlogsmisdadiger?” waarin Rabins persoonlijke rol bij wreedheden wordt beschreven, waaronder de etnische zuivering van Palestina in 1948 en het brute optreden tegen Palestijnen die protesteerden tegen de militaire bezetting tijdens de eerste intifada.

Bekijk de video bovenaan deze pagina.

We hadden het ook over de geschiedenis van het zogenaamde vredesproces en hoe de poging om Rabin te verheffen tot geslachtofferde vredestichter een grove verdraaiing van de werkelijkheid is.

De ophef over de deelname van Ocasio-Cortez en haar snelle aankondiging dat ze aan het heroverwegen was – en zich uiteindelijk terugtrok – is een teken van verandering binnen de Amerikaanse politiek.

En we hadden het erover hoe het laat zien dat de Israel-lobby haar invloed onder liberalen en links verliest.

Democratic Majority for Israel, een lobbygroep die de steun voor Israel onder liberalen wil versterken, noemde het besluit van Ocasio-Cortez om zich terug te trekken uit het Rabin-monument zondag ‘verkeerd en zeer betreurenswaardig’.

Ocasio-Cortez werd ook aangevallen door Zioness, een nep-feministische groep die beweert progressief en pro-Israel te zijn.

Jonathan Greenblatt, CEO van de Anti-Defamation League, noemde het “triest” en “fout” dat Ocasio-Cortez zich terugtrok uit het Rabin-evenement ter ere van “een heroïsche Israelische leider”.

Onlangs riepen zo’n 100 antiracistische en sociale rechtvaardigheidsgroepen bondgenoten op om hun relatie met de ADL te beëindigen, omdat het een Israelische lobbygroep is die zich voordoet als een burgerrechtenorganisatie, terwijl ze systematisch sociale rechtvaardigheidsbewegingen ondermijnt en zwarte activisten aan de kaak stelt omdat ze hun steun betuigen aan Palestijnse bevrijding.

Ondertussen maakte Batya Ungar-Sargon, de opinieredacteur van de liberale Joodse krant The Forward, een vergelijking tussen de beslissing van Ocasio-Cortez en de acties van Zoom, YouTube en Facebook van vorige week om de San Francisco State University te verbieden om hun platforms te gebruiken om een ​​seminar te organiseren met de Palestijnse verzetsicoon Leila Khaled.

“Een beweging die Leila Khaled verafgoodt en Yitzhak Rabin annuleert, is geen plaats voor een Amerikaan met een geweten”, beweerde Ungar-Sargon.
Haar poging om Khaled te demoniseren en Rabin te verheffen, is in tegenspraak met de realiteit dat hoewel Khaled berucht is omdat ze een halve eeuw geleden deelnam aan twee kapingen, ze nooit iemand heeft gedood of gewond. Het contrast met de bloedige biografie van Rabin spreekt voor zich.

Ungar-Sargon speelde een sleutelrol bij het aanzetten tot rassenhaat tegen congreslid Ilhan Omar en loog over antisemitisme onder aanhangers van Palestijnse rechten.

Israel en haar lobby zijn van mening dat het cultiveren van steun aan de linkerkant bijzonder waardevol is in hun inspanningen om de Palestijnse solidariteitsbeweging te bestrijden, met name de oproep tot BDS – boycot, desinvestering en sancties.

Het verlies van Ocasio-Cortez is een aanzienlijke politieke slag voor de Israelische propagandisten.

BDS Nederland op Twitter