6 February 2024

IAW 2024: Mars voor Palestina

 

Stop de genocide; Ontmantel de apartheid en sluit je bij ons aan tussen 1 en 31 maart.

.Dit jaar komt de Israeli Apartheid Week (IAW) enkele weken nadat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) apartheid Israël een historische nederlaag toebracht door te concluderen dat het aannemelijk is dat Israël genocide pleegt op de 2,3 miljoen Palestijnen in de bezette en belegerde Gazastrook.

Dit besluit brengt wettelijke verantwoordelijkheden voor alle staten met zich mee om een einde te maken aan alle medeplichtigheid en genocide te voorkomen. Hoewel het Internationaal gerechtshof Israël heeft bevolen alle genocidale daden te stoppen, inclusief het doden en schaden van Palestijnen, blijft apartheid Israël Palestijnse burgers massaal vermoorden, de infrastructuur vernietigen, inclusief de laatst functionerende ziekenhuizen, en de oprukkende hongersnood en de verspreiding van infectieziekten onder de bevolking verergeren, waarbij het openlijk de bevelen van het Hof negeert.

Ondertussen straffen Israëls bondgenoten in het koloniale Westen collectief de hele Palestijnse vluchtelingengemeenschap door te bezuinigen op de financiering van UNRWA, het VN-agentschap dat verantwoordelijk is voor hulp en bijstand aan Palestijnse vluchtelingen. Dit zal effectief voorkomen dat levensreddende hulp Gaza bereikt in een tijd van massale hongersnood als gevolg van Israëls genocidale belegering, en vormt daarmee een nieuwe vorm van westerse medeplichtigheid aan Israëls voortdurende genocide.

Zoals de Zuid-Afrikaanse delegatie aan het Internationaal Gerechtshof heeft gepresenteerd, moet de genocide van Israël worden gezien in de context van de grondoorzaken ervan: Israëls 75 jaar oude regime van vestigingskolonialisme en apartheid. IAW heeft sinds haar oprichting in 2005 internationaal onderwijs over en actie tegen de Israëlische apartheid gemobiliseerd, en is daarom dit jaar meer dan ooit nodig om de mondiale druk te vergroten om de genocide te beëindigen en de apartheid te ontmantelen. Geen van beide kan doorgaan zonder de medeplichtigheid van staten, bedrijven en instellingen, vooral in het koloniale Westen.

Terwijl de Palestijnen standvastig blijven tegenover deze genocide en volharden in onze bevrijdingsstrijd, ontlenen wij hoop en kracht aan de mondiale solidariteit die tot uiting komt in massademonstraties van Jakarta tot Washington, van Kaapstad tot Londen en van Rabat tot Bagdad; vakbondsacties om wapenleveranties naar Israël in België, Italië, Griekenland, Turkije en elders te stoppen; honderden creatieve burgerlijke ongehoorzaamheidsacties (sit-ins, vreedzame bezettingen, walk-outs, stakingen, enz.) wereldwijd; snelgroeiende BDS-campagnes aan de basis en oproepen tot militair embargo; krachtige solidariteitsverklaringen van raciale, inheemse, klimaat-, gender- en sociale rechtvaardigheidsbewegingen; spraakmakende verklaringen van vooraanstaande kunstenaars, schrijvers, academici, internationale experts op het gebied van genocide, maar ook van progressieve Joodse groeperingen, mensenrechten- en burgerrechtenorganisaties; en een miljoen lokale solidariteitsacties en creatieve initiatieven wereldwijd.

Niet alleen de Israëlische apartheid staat terecht bij het Internationaal Gerechtshof. Alle staten, bedrijven en instellingen die het onderdrukkingssysteem, dat zijn hoogtepunt heeft bereikt in de huidige genocide, hebben gesteund en bevorderd, staan ook terecht. Maar de mechanismen van het internationaal recht zijn alleen effectief als we onze collectieve macht uitoefenen om het recht in dienst te stellen van onze strijd voor gerechtigheid.

Zuid-Afrika erkent de voortdurende Nakba van het Palestijnse volk door de Israëlische kolonisatie sinds 1948, die het Palestijnse volk systematisch en met geweld heeft onteigend, ontheemd en gefragmenteerd, en hen doelbewust hun internationaal erkende, onvervreemdbare recht op zelfbeschikking en hun internationaal erkende recht op terugkeer als vluchtelingen naar hun steden en dorpen, in wat nu de staat Israël is.

– De openingsverklaring van Zuid-Afrika voor het Internationale Gerechtshof, januari 2024

Met effectieve grassroots campagnes kunnen we people power opbouwen om deze genocide te beëindigen en de onderliggende oorzaken te ontmantelen – Israëls regime van vestigingskolonialisme en apartheid.

Doe met ons mee door campagnemijlpalen te bouwen of te mobiliseren voor nieuwe campagnes! Laten we deze IAW niet alleen informeren over de Israëlische apartheid! Laten we de BDS-campagnes op alle terreinen escaleren en betekenisvolle stappen ondernemen ter ondersteuning van de voortdurende Palestijnse strijd om deze te ontmantelen.

In maart plannen we een mars voor gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid, een mars voor het beëindigen van genocide en apartheid.

Registreer hier jouw acties.

Doneren

BDS Nederland op Twitter