10 May 2014

Bandleden van Pink Floyd raken gevoelige snaar met oproep aan de Rolling Stones om Israël te boycotten

Roger Waters en Nick Mason van Pink Floyd hebben een dringende oproep aan de Rolling Stones gedaan om een gepland concert in Tel Aviv komende zomer niet door te laten gaan.

“Met het nieuws dat de Rolling Stones hun allereerste concert in Israël zullen geven en dat op een kritiek moment in de wereldwijde strijd voor vrijheid en gelijke rechten voor de Palestijnen, hebben wij, de twee nog levende oprichters van Pink Floyd, onze krachten gebundeld voor steun aan de Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), een groeiende, geweldloze mensenrechten beweging, opgericht door Palestijnse burgers in 2005 om een einde te maken aan de Israëlische bezetting, discriminatie en schending van de fundamentele rechten van de Palestijnen”, schrijven de 2 bandleden in hun oproep in Salon.

“Nu in Israël spelen is het morele equivalent van spelen in Sun City tijdens het hoogtepunt van de Zuid Afrikaanse apartheid; ongeacht jullie intenties, het overschrijden van deze grens voedt de propaganda die de Israëlische regering zal gebruiken in hun pogingen om de daden van hun onrechtvaardig en racistisch regime wit te wassen.”

“Als je toen niet in Sun City wilde spelen, zoals jullie, Rolling Stones niet deden, speel dan ook niet in Tel Aviv totdat het uur van vrijheid voor allen is aangebroken en gelijke rechten de wet van het land is geworden” schrijven de twee.

De oproep is uitgebreid in belangrijke media vermeld, zoals The Washington Post en de New York Daily News.

Belediging
In de sociale media is de oproep duizenden keren gedeeld. De Facebook pagina van Roger Waters werd zo’n 10.000 “geliked” en 800 commentaren werden geplaatst.
Maar een groot aantal van de commentaren, waarschijnlijk van gebruikers in Israël, zijn extreem beledigend voor Waters en de Palestijnen, en vele zijn islamofoob van aard.
Deze reacties tonen ook aan hoe overgevoelig veel Israëlis reageren als het gaat om oproepen dat hun land de consequensties zal moeten dragen voor het systematisch schenden van de rechten van miljoenen Palestijnen.

Waters is één van de meest prominente pleiters voor een culturele boycot van Israël geworden. Hij schreef daar vorig jaar over in een open brief aan zijn “family of Rock and Roll”.
De oproep van Waters en Mason aan de Stones sluit aan bij een recente oproep door de Palestijnse Boycott, Divestment and Sanctions National Committee op de band om niet in Tel Aviv op te treden.

Bron: ElectronicIntifada.net

BDS Nederland op Twitter