28 April 2020

Bank HSBC blokkeert rekening pro-Palestijnse ‘Interpal’

Interpal is een van de grootste Britse hulporganisaties voor Palestijnen en is zwaar gedupeerd. Juist tijdens de Ramadan wordt veel gedoneerd aan Interpal. De internationale Britse bank HSBC zal niet langer geld overmaken naar deze rekening. Bankklanten die geregeld geld overmaken naar Interpal kregen te horen dat deze dienstverlening medio mei stopt. De organisatie verklaarde dat het extra wrang is en ook verbazingwekkend dat dit besluit tijdens de Ramadan wordt genomen en bovendien op het moment dat de coronacrisis mensen nog meer in de problemen brengt. HSBC geeft desgevraagd geen antwoord op vragen naar de achtergrond van het besluit.

Bestaat 25 jaar

Interpal werd vijfentwintig jaar geleden opgericht en wordt door de Charity Commission, die toezicht houdt op liefdadigheidsorganisaties op zijn website beschreven als, “one of the leading British charities focusing on providing relief and development aid to Palestinians”. De organisatie werkt in de Westoever, Gaza en in vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië. Het is niet voor het eerst dat deze grootbank zonder opgaaf van redenen rekeningen sluit van organisaties en vooraanstaande personen uit moslimkringen.

Al langer campagne gaande

Tegen Interpal is al langer een campagne gaande die erop is gericht om het de organisatie onmogelijk te maken geld op te halen. Achter de huidige campagne zit de organisatie UK Lawyers for Israel (UKLFI). Het middel waarmee UKLFI financiële instellingen onder druk zet is een Amerikaanse verordening uit 2003 die organisaties op de terreurlijst plaatst die banden hebben met Hamas. Interpal wordt daarvan beschuldigt en staat op die lijst. Canada en Aurstralië hadden daarom in het verleden Interpal al op de terreurlijst gezet. HSBC is nu gezwicht voor de chantage, hoewel de Charity Commission na onderzoek al had verklaard dat er geen banden met Hamas zijn.

De redactie

Foto: website Interpal

BDS Nederland op Twitter