22 February 2016

Barghouti: populairste politicus heeft 5 maal levenslang

De in het westen als gematigd beschouwde Palestijnse politicus Saeb Erekat heeft zijn steun uitgesproken voor Marwan Barghouti als opvolger van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Erekat was jarenlang Palestijns onderhandelaar onder Abbas, voor de Palestijnse Autoriteit (PA). Hij is nu secretaris-generaal van de PLO. Barghouti zit gevangen in de Israëlische Hadarim gevangenis. Zijn situatie vertoont overeenkomsten met die van Nelson Mandela tijdens diens gevangenschap op Robbeneiland.

Opvallend is de aanhoudende populariteit van Marwan Barghouti. Deze PLO-politicus speelde een belangrijke rol bij de tweede Palestijnse volksopstand (‘2e intifada’, 2000-2005). Hij werd door Israël veroordeeld tot vijf maal levenslang plus veertig jaar. Aanklacht: ‘terrorisme’. Volgens recent opinie onderzoek zou 32% van de Palestijnen in de bezette gebieden voor Barghouti kiezen als opvolger voor Mahmoud Abbas. 21% zou stemmen op Ismail Haniyeh, de leider van Hamas die door Israël eveneens als terrorist wordt beschouwd. Meer ‘gematigde’ politici – dat wil zeggen dat zij willen samenwerken met Israël in het kader van het Oslo-vredesproces – krijgen veel minder steun. Barghouti verwacht dat Abbas binnenkort zal opstappen en vindt dat de samenwerking tussen de PA en Israël een dood punt heeft bereikt. Opvallend is ook dat de meerderheid van de ondervraagde Palestijnen niet (meer) het streven naar een aparte Palestijnse staat (de ‘2-statenoplossing’) steunt.

Binnen de PLO woedt een strijd over de samenwerking met Israël. Erekat is daarin nu een belangrijke speler. Voor de BDS-beweging, die zich baseert op de Palestijnse oproep tot boycot, is dit weer een aanwijzing dat de legitimiteit van het Oslo-vredesproces bij de Palestijnse bevolking steeds meer ter discussie staat.

(Maan News, 20/02/2016 en Palestinian Center for Policy and Survey Research, 15/12/2025)

BDS Nederland op Twitter