10 August 2021

BDS-effecten tot nu toe in 2021

Fondsenwerving voor het Palestijnse BDS National Committee

In een jaar dat werd ontsierd door de bruutheid en moordpartijen van de Israëlische apartheid,blijft  de Palestijnse hoop en eenheid overeind. Dat geldt ook voor de golf van wereldwijde steun van vakbonden, academici en maatschappelijke groeperingen, kunstenaars en individuen. Het woord op ieders tong is ‘ongekend!’ Nooit eerder was steun voor Palestijnse vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid populairder en effectiever, wat bewijst dat deze keer #ItsDifferent!

Laten we, nu de wereldwijde, door Palestijnen geleide BDS-beweging haar 16e verjaardag viert, terugblikken op 16 overwinningen voor Palestijnse rechten tot nu toe dit jaar die de beweging heeft bereikt:

1. Na jaren van #BDS-campagnes heeft Ben & Jerry’s aangekondigd dat het de licentieovereenkomst met zijn Israëlische licentiehouder niet zal verlengen en de verkoop van ijs in de illegale nederzettingen van Israël op gestolen Palestijns land zal beëindigen.

2. Het grootste pensioenfonds van Noorwegen, KLP, sloot 16 bedrijven uit vanwege hun banden met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. In een verklaring noemde KLP een “onaanvaardbaar risico dat de uitgesloten bedrijven bijdragen aan de schending van mensenrechten in oorlogs- en conflictsituaties door hun banden met de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever”.

3. Een baanbrekend rapport van Human Rights Watch, getiteld ‘A Threshold Crossed‘, beschrijft hoe Israëls beleid tegen miljoenen Palestijnen neerkomt op vervolging en apartheid!

4. Tien voormalige presidenten en meer dan 700 parlementsleden, burgemeesters, culturele figuren en academici uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika roepen de VN op om Israël als apartheidsstaat te erkennen en sancties op te leggen.

Steun onze beweging voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid om nog verder te groeien.

5. De “vriendschappelijke” voetbalwedstrijd tussen FC Barcelona en de racistische Israëlische club Beitar Jerusalem, bekend om de “dood aan Arabieren”-leuzen van de fans, werd geannuleerd. Premier League Qatar Sports Club belooft hun contract met PUMA niet te verlengen na lokale en internationale oproepen tot boycot wegens collaboratie met de Israëlische bezetting.

6. Lothian Pension Fund, het op een na grootste lokale pensioenfonds van Schotland, met 84.000 leden en £ 8 miljard aan activa, desinvesteert in de Israëlische Bank Hapoalim.

7. De Ierse regering werd het eerste EU-land dat de bouw van illegale nederzettingen door Israël op Palestijns land tot ‘de facto annexatie’ verklaarde.

8. Meer dan 350 academische afdelingen, centra, vakbonden en verenigingen, samen met 23.000 academici, studenten en universiteitsmedewerkers, ondertekenden verklaringen ter ondersteuning van de Palestijnse rechten, waarbij velen opriepen tot BDS!

Steun Palestijnse eenheid, waardigheid en gerechtigheid. Doneer nu aan de BDS-beweging!

9.  Het Chileense parlement dient een wetsvoorstel in om de invoer van Israëlische goederen uit illegale nederzettingen te verbieden.

10.        39 arbeidsorganisaties, die honderdduizenden arbeiders in heel Canada vertegenwoordigen, ondertekenden een open brief aan premier Justin Trudeau, waarin ze er bij zijn regering op aandrongen de bilaterale militaire handel met Israël onmiddellijk op te schorten.

11. Het Canadian Labour Congress keurde een verbod op goederen uit nederzettingen goed, promootte desinvestering van Israëlische militaire en veiligheidsbedrijven en riep Canada op om een #militair embargo op te leggen aan Israël.

12. De Universiteit van Brasilia en de Universiteit van Costa Rica hebben historische resoluties aangenomen waarin ze verklaren dat ze geen banden zullen hebben met bedrijven die medeplichtig zijn aan het Israëlische regime van militaire bezetting, kolonialisme en apartheid.

Tweet onze 16 BDS-effecten van 2021 tot nu toe!

13. De studentenvereniging van het Graduate Institute of International and Development Studies in Genève werd de eerste studentenvereniging in Zwitserland die BDS onderschreef en zichzelf uitriep tot Apartheid Free Zone (AFZ).

14. Het personeelscongres van de City University of New York (CUNY), dat 30.000 leden vertegenwoordigt, heeft een resolutie aangenomen waarin Israël wordt veroordeeld als een vestigingskoloniale en apartheidsstaat.

15. Meer dan 130 Mexicaanse burgerrechtenorganisaties eisen dat CEMEX een einde maakt aan de medeplichtigheid aan de Israëlische apartheid.

16. East Sussex Pension Fund heeft gedesinvesteerd in Elbit Systems, de grootste particuliere wapenfabrikant van Israël.

Deze 16 effecten zijn slechts een momentopname van waar we vandaag staan. De wereldwijde steun voor onze BDS-beweging is op een historisch hoogtepunt, en dat is te danken aan supporters zoals jij! Dank je voor het ondernemen van actie en je solidariteit met de Palestijnen overal. Ons doel van vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid is dichterbij dan ooit!

BDS Nederland op Twitter