29 April 2020

BDS Groot-Brittannië scoort heel belangrijk punt

De Britse regering wil lokale pensioenfondsen verbieden om bedrijven te boycotten in verband met Israël. De hoogste rechter, het Supreme Court besliste nu dat de verordening uit 2016 in strijd is met de wet. Het was de Palestine Solidarity Campaign (PSC) die de strijd aanging voor de rechter tegen de verordening die een verbod mogelijk had moeten maken. En PSC won.

Felicitaties

Het is een lang gevecht geweest dat veel geld heeft gekost: eerst gewonnen in het High Court, daarna een nederlaag voor het Hof van Beroep en nu de definitieve winst. Het geld is van vele kanten, ook kleine donateurs binnen gekomen. Drie grote ondersteuners noemt PSC in zijn persbericht met name: de Quakers, de Campaign Against Arms Trade en War on Want. Vanuit bds-Nederland heeft de voorzitter van docP, Sonja Zimmermann de Britse zusterorganisatie gefeliciteerd met het doorzettingsvermogen en het succes.

Belangrijk

Met dank aan BDS organisaties in Groot-Brittannië staat nu de weg open voor gemeenten en andere lokale overheden (die vaak niet in handen zijn van de Conservatieve Partij) om te desinvesteren in bedrijven die profiteren van de bezetting en de ontrechting van de Palestijnse bevolking, en zoals PSC in zijn persbericht schrijft: ‘… additionally from divesting from the UK defence industry.’

Wordt vervolgd

De Britse regering zal zich niet gewonnen geven. Via de jaarlijkse speech van de koningin heeft ‘Londen’ al aangekondigd met anti-BDS-wetgeving te komen. De komende gevechtsronde die dan is te verwachten is deel van een politieke strijd die zowel in de Verenigde Staten, Frankrijk als Duitsland wordt gestreden en waarin Israël op de achtergrond een belangrijke rol speelt. Het gaat intussen om meer dan de Palestijnen, het gaat ook om de vrijheid van meningsuiting. Kamel Hawwash, voorzitter van de PSC zei het als volgt: “This historic victory represents a major win not just for the campaign for Palestinian rights, but for the fundamental principles of democracy, freedom of expression and justice.”

De redactie

Foto: site PSC

BDS Nederland op Twitter