2 May 2024

BDS heeft wereldwijd resultaat! Dit is wat we het laatste halfjaar bereikten

Bericht van het BDS National Committee

INLEIDING:

De laatste 18 jaar heeft de BDS beweging een massief netwerk opgebouwd over de wereld, met steun van vakbonden, boerencoalities en sociale bewegingen rond racisme, sociale gerechtigheid, gender en klimaat, daarmee tientallen miljoenen mensen vertegenwoordigend. De beweging had een grote impact op het isoleren van Israël als apartheidsstaat, en zorgde onder meer dat bedrijven als G4S, Veolia, Orange, HP, Puma en anderen totaal of gedeeltelijk hun medeplichtigheid tegen inheemse Palestijnen opgaven.

Sinds het begin van de genocidale oorlog tegen 2,3 miljoen Palestijnen in de bezette en belegerde Gazastrook, is de steun voor de BDS beweging aanzienlijk gegroeid en is een aantal staten gaan beïnvloeden. De beweging heeft met haar vele partners de druk op beleidsmakers geïntensiveerd om de medeplichtigheid van staten en corporaties aan de oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Dat doet ze door het mainstreamen van haar nu wijd geaccepteerde analyse dat Israël een apartheidsstaat is en te vechten voor gerichte, gewettigde sancties, vooral als omvattend tweezijdig embargo, als vervulling van wettelijke verplichtingen onder internationaal recht.

Deze impact is geaccentueerd door de zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof (IGH) waar het Israël beschuldigt van genocide en de erop volgende uitspraak van 26 januari dat het aannemelijk is dat Israël genocide pleegt in Gaza.

Two lawyers represnting +South africa at the International Court of Justice are deliberating in the court room

Deliberating South African lawyers at ICJ court case against Israel

Op 23 februari  gaven VN mensenrechtenexperts een groundbreaking verklaring uit waarin ze refereerden aan het risico van genocide en alle staten opriepen hun wettelijke verplichtingen te vervullen door “onmiddellijk alle wapenexporten naar Israël” te stoppen  en “sancties in te stellen op handel, financiële betrekkingen, reizen, technologie of samenwerking met Israël”. Dit echode de eisen die de BDS beweging al jaren overal onder de aandacht brengt en waarvoor het over de jaren massale steun heeft opgebouwd

Terwijl in de meeste ontwikkelingen die hieronder genoemd worden meerdere factoren spelen, heeft BDS een onmiskenbare, hoewel soms indirecte, rol gespeeld in de realisatie.

INDICATOREN VAN IMPACT (een representatieve verzameling van vele soortgelijke ontwikkelingen)

(1) Staten en lokale regeringen

 • Bolivia heeft de diplomatieke banden met Israël opgeschort, terwijl Chili, Colombia, Tsjaad, Honduras, Turkije, en Jordanië, onder anderen, hun banden hebben afgeschaald.
 • De Afrikaanse Unie heeft effectief Israëls waarnemersstatus opgeschort
 • Op 29 februari heeft Colombia’s president Gustavo Petro de volledige opschorting van de aankoop van wapens uit Israël aangekondigd.
 • De regionale regering van Wallonië (België)  heeft twee wapenexportvergunningen naar Israël opgeschort. Vice-premiers van Spanje en België hebben opgeroepen tot opschorting van het EU associatieverdrag met Israël of zelfs “een volledig wapenembargo op te leggen of zelfs sancties af te kondigen onder het EU mensenrechten sancties regime.”
 • Chili heeft Israëlische bedrijven van zijn wapenbeurs geweerd en Israëlische bedrijven waren ook afwezig bij Colombia’s wapenbeurs.
 • Op 29 februari heeft de grootste regeringspartij PSOE in Spanje in lijn met andere partijen in het parlement gestemd voor een onmiddellijke opschorting van Spanjes wapenhandel met Israël. Op 13 maart stemde de commissie Buitenlandse Zaken in het Spaanse parlement voor het stoppen van wapenhandel met Israël.
 • Norway’s sovereign fund, the world’s largest,  heeft  recent aangekondigd dat het per november 2023 bijna een half miljard dollar waarde heeft gedesinvesteerd uit Israel Bonds. Dit bedrijf is een groot doelwit geweest voor de BDS beweging sinds oktober. De grootste vakbondsfederatie, LO, met een miljoen leden heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.
 • Meerdere Deense pensioenfondsen hebben Israëlische bedrijven waaronder banken,die betrokken zijn in Israëls illegale nederzettingen buitengesloten en investeringen teruggetrokken
 • De Noorse regering heeft Noorse bedrijven geadviseerd zich “niet bezig te houden met zakelijke samenwerking of handel die dienen om illegale Israelische nederzettingen”
 • Op 3 januari 2024 keurde de Mensenrechtencommissie van de Chileense Senaat een wetsvoorstel goed dat handel met Israelische nederzettingen uitbant.
 • De regering van Maleisië heeft alle Israëlische schepen en in het bijzonder van het Israëlisch scheepvaartbedrijf Zim verbannen, in antwoord op Israëls schendingen van het internationaal recht. Deze beslissing wordt versterkt door de doorgaande (persistent) inspanningen van BDS Maleisië.
 • Het Canadees parlement stemde 18 maart 2024 dat wapenexport naar Israël beëindigd moeten worden, terwijl meer dan 130 Britse parlementariërs oproepen tot een ban op alle wapenhandel met Israël.
 • Barcelona heeft in een historische stap alle banden met Israël verbroken vanwege het apartheidssysteem en de oorlogsmisdaden tegen Palestijnen in Gaza, en creëert daarmee een precedent in Europa. Dit is het gevolg van een campagne geleid door BDS partners in Barcelona.
 • De regering van Jordanië heeft aangekondigd een elektriciteit voor water deal met Israël af te wijzen, na een sterke openbare druk onder aanvoering van BDS Jordanië.
 • De regionale raad van Environment Canterbury (ECan) in Nieuw Zeeland heeft gestemd niet te werken met bedrijven die zakendoen met de illegale Israelsiche nederzettingen in de bezette gebieden..
 • Ondanks de dominantie van Israëlische genocide rechtvaardigende propaganda in de mainstream media in de VS, steunt een meerderheid van stemmers in de VS nu het stoppen of voorwaarden stellen aan militaire fondsen en wapentransporten aan Israël.
 • In Turkije hebben de steden Adana en Antalya hun stedenband met Beersheba en Bat-Yam opgezegd. Dit na intens campagnevoeren door BDS Turkije.
 • Op 29 november 023 heeft de stad Gent in België aangekondigd dat het niet zal kopen van bedrijven die profiteren van Israëls systeem van bezetting en onderdrukking in de bezette gebieden.
 • Op 10 januari hebben Derry City en Strabane District Council (Noord Ierland) plannen bekendgemaakt om een “ethische herkomst” beleid op te stellen.
 • Op 25 januari heeft Ierlands grootste politieke partij, Sinn Fein, aangekondigd dat ze in gemeenteraden door heel Ierland werken aan ethische herkomstbeleid.
 • De stad Hayward in Californië (VS) stemde op 25 januari om investeringen terug te trekken uit vier bedrijven die medeplichtig zijn aan Israëls schendingen van mensenrechten en internationaal recht.
 • Meer dan 120 gemeenteraden in de VS hebben moties aangenomen waarin ze een staakt het vuren eisen.
Manifestatie voor Palestina en BDS tegen Israel in Frankrijk. Met bord in de kleuren van de Palestijnse vlag dat zegt "End Israeli Apartheid. Free Palestine. Boycott. Divest. Sanction"

Foto: Alex Chris (CC-BY SA-2)

 

(2) Corporaties:

 • In maart 2024, volgend op druk van BDS Japan en hun bondgenoten plus de IGH uitspraak dat het aannemelijk is dat Israël genocide pleegt, hebben twee grote japanse firma’s, Nippon Aircraft Supply en Itochu Corporation, hun betrekkingen met Israëls grootste wapenproducent Elbit Systems, beëindigd.
 • Elbit Systems is de grootste private wapenfabrikant van Israël en heeft zijn zorgen geuit over de impact van BDS campagnes tegen hen, ondanks de toename van “in de praktijk geteste” wapens. Elbits vrees kan worden uitgelegd door de groeiende trend dat grote banken en investeringsfondsen zich terugtrekken. Zo maakte de State of Wisconsin Investment Board bijvoorbeeld op 12 februari 2024, bekend dat het alle 8083 Elbitaandelen die het bezat in november 2023 had verkocht.  Twee dagen later maakte Bank of America bekend dat meer dan 50% van zijn aandelen had afgeschud sinds november 2023 en hun aandelenbezit van Elbit tussen het derde en vierde kwartaal van 2023 met ongeveer 16%. Campagnes voor totale desinvestering gaan ondertussen door.
 • In maart 2024 moest McDonald’s zijn zinloze rechtszaak wegens laster tegen BDS Maleisië laten vallen. Het bedrijf lijdt  inkomstenverlies en lagere aandelenwaarde als resultaat van een wereldwijde BDS campagne, zoals het management toegeeft. De boycot in de Arabische wereld speelt een grote rol in deze druk.
 • De Duitse sportkleding firma Puma kondigde in december 2023 aan dat het zijn contract met de Israëlische Voetbalbond dat eind 2024 afloopt, niet zal vernieuwen. daarmee buigt het voor de BDS druk die het bedrijf flink heeft gekost in termen van reputatieschade.
 • De Franse supermarktketen Carrefour is door BDS op de korrel genomen wegens zijn betrokkenheid bij Israëlische misdaden en heeft vier takken in Jordanië gesloten, na een intense campagne van BDS Jordanië. Al eerder had de Jordaanse koffieketen Al Ameed besloten de vestigingen in Carrefours supermarkten te sluiten vanwege Carrefours betrokkenheid in Israels misdaden.

(3) Instituties (vakbonden, geloof, academisch, sport):

 • Grote Indiase vakbonden die tientallen miljoenen werkers vertegenwoordigen hebben van de Indiase regering geëist dat deze een overeenkomst cancelt om Indiase werkers te “exporteren” om Palestijnen te vervangen. Zij dringen aan op een boycot van Isaelische producten en Israëlische cargo niet af te handelen.
 • Havenwerkersbonden in Belgie, India, Catalonië, Italië, Griekenland, Turkije, Californië, en Zuid-Afrika hebben acties ondernomen tegen Israelische schepen of wapentransporten naar Israël.
 • De IAATW, een internationale werkers-geleide alliantie van app-based transportwerkers noden met meer dan 100.000 leden over 27 landen en 6 continenten heeft besloten Chevron benzinestations te boycotten.
 • De grootste en oudste Afrikaans-Amerikaanse kerk, de African Methodist Episcopal Church, met zo’n drie miljoen leden, heeft Israël beschuldigd van genocide en roept de VS op “onmiddellijk alle financiering en andere steun van Israël te terug te trekken” om hun medeplichtigheid te beëindigen.
 • De hoofden van alle Palestijnse universiteiten hebben opgeroepen wereldwijd  Israelische universiteiten te isoleren.
 • Vijf Noorse universiteiten hebben samenwerkingsovereenkomsten met  medeplichtige Israëlische universiteiten opgeschort, vanwege Israëls genocide in Gaza.
 • De faculteitsraad van de rechtenfaculteit van de Universiteit van Antwerpen heeft bij consensus besloten een samenwerkingsovereenkomst met de Bar-Ilan universiteit te stoppen vanwege diens vasthoudende steun aan Israëls militaire aanval op Gaza.
 • Harvard Law School Student Government heeft een resolutie aangenomen die de Harvard Management Corporation en alle instituties en organisaties in de Harvard gemeenschap opriep investeringen terug te trekken van Israëls regime van militaire bezetting en de Gaza genocide.
 • De Academische Senaat van de Universiteit van Turijn heeft besloten niet deel te nemen in oproepen voor wetenschappelijk onderzoek met Israelische instituties vanwege Israëls #GazaGenocide.
 • De universiteit van Girona (Catalonië) heeft zich gecommitteerd alle overeenkomsten met israelische universiteiten na te gaan; de federale universiteit van Ceará (Brazilië).
 • heeft de “Innovation Challenge Brazil – Israel” gecanceld en de faculteit voor Humaniora en Sociale Wetenschappen van de Universidad Nacional de la Patagonia San Juan Bosco (Argentinië) heeft gestemd de oproep van de Birzeit universiteit  om medeplichtige Israëlische instituties  te schuwen, te steunen.
 • De faculteitsvereniging aan de University of Montreal, die bijna 1400 personen aane eacademische staf vertegenwoordigt, heeft unaniem gestemd Israëlische universiteiten te boycotten, en is daarmee de EERSTE in canada  en is daarmee de EERSTE in Canada.
 • Students at the University of California Davis (US) hebben gestemd hun 20 miljoen dollar budget weg te halen bij bedrijven die medeplichtig zijn aan de genocide en de bezetting.
 • De assemblee van de faculteitssenaat van de University of Michigan (US) stemde voor desinvesteringen op 30 januari 2024.

(4) Artistieke boycot

 • Honderd kunstorganisaties in de VS, waaronder uitgevers, galeries, venues, tijdschriften, boekwinkels, collectieven, festivals en agentschappen hebben de culturele boycot van Israël aanbevolen.
 • Cinema Girona heeft het Israëlische film en TV Seret festival dat hevig wordt gesponsord door de Israëlische ambassade en het ministerie van Cultuur, geannuleerd nadat Catalaanse groepen zich achter de schermen bemoeid hadden.
 • Eurovisie: de Belgische ministers van Cultuur hebben opgeroepen Israël van het Eurovisie Songfestival te verbannen. Ook meer dan 4000 artiesten waaronder meer dan duizend in gastland Zweden hebben dat gedaan. Ook Londens grootste Eurovisiefeest is onder de evenementen die geannuleerd zijn wegens Israël deelname.
 • Meer dan honderd artiesten hebben SXSW geboycot vanwege de partnerschap met de Amerikaanse krijgsmacht en wapenfabrikanten die Israëls genocide van wapens voorzien. South by Southwest (SXSW) is een groot technologie en cultuur en media festival in Texas.
 • Tienduizenden artiesten hebben inmiddels tientallen brieven en initiatieven uit de muziek, beeldende kunsten, film, literatuur en veel meer, opgeroepen tot wapenstilstand, gerechtigheid en verantwoording.
 • Olympische Spelen: petities die oproepen Israël uit de internationale sportwereld te bannen hebben meer dan 280.000 handtekeningen ontvangen. Zesentwintig Franse parlementariërs hebben het IOC opgeroepen sancties op te leggen aan Israël.
 • FIFA: De West Afrikaanse Voetbalbond heeft opgeroepen Israël lidmaatschap van FIFA op te schorten en oproepen Israël van de Olympische Spelen te bannen vinden wereldwijd steeds meer momentum.
 • Het Uitvoerend Comité van de European Gymnastics heeft besloten dat Tel Aviv niet langer de Europese kampioenschappen schoonspringen mag hosten.
 • Het Europese Waterpolo Kampioenschap van 2024 is weggegaan uit Israël.
 • 4,000 queer artiesten hebben toegezegd hun werk niet in Israël te vertonen. De oudste LHBTQIA+ vereniging uit de VS heeft opgeroepen tot een einde aan Israëls #GazaGenocide. Tien queer filmmakers hebben zich teruggetrokken van het LGBTQIA+ filmfestival dat door de Israëlische regering wordt gesponsord. National Student Pride in het Verenigd Koninkrijk heeft sponsors laten vallen die medeplichtig zijn aan Israëls genocide.

 

BDS Nederland op Twitter