28 July 2022

BDS impact in 2022 tot nu

De BDS-beweging werd deze maand 17 jaar. Kijk terug op 17 overwinningen tot nu toe dit jaar voor Palestijnse rechten en ga met ons mee op mars naar vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid!

Het afgelopen jaar hebben inheemse Palestijnen de Israëlische apartheid, brute repressie en aanhoudende Nakba moeten doorstaan. Toch hebben we met uw steun vele mijlpalen bereikt. Een recente en belangrijke mijlpaal is het rapport van Amnesty International van februari 2022 waarin wordt geconcludeerd dat Israëls wrede systeem van raciale overheersing over het hele Palestijnse volk apartheid is: een misdaad tegen de menselijkheid. De BDS-beweging vormt al jaren de kern van de Palestijnse anti-apartheidsbeweging en nu zien we de geschiedenis in beweging.

Doneer alstublieft om ons te helpen nieuwe hoogten te bereiken

Ons succes ligt aan u. Kijk, op onze 17e verjaardag met ons mee als we terugkijken op 17 belangrijke prestaties van de BDS-beweging in 2022, en ga samen met ons op weg naar vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid!

Januari:

1. Kunstenaars en kunstorganisaties trokken zich massaal terug uit het prestigieuze Sydney Festival vanwege de samenwerking met de Israëlische apartheid.

2. HPE beëindigde hun contract met het leveren van servers voor de automatisering van de Israëlische bevolkingsdatabase, bekend als Aviv System. De campagne blijft zich mobiliseren tegen de medeplichtigheid van HPE met de Israëlische politie en gevangenisdiensten.

3. Verscheidene Arabische auteurs uit Koeweit, Oman en Saoedi-Arabië trokken zich terug uit het “Emirates Airline Festival of Literature”, wat een duidelijke poging was om de mensenrechtengruweldaden van de VAE te vergoelijken en tegelijkertijd hun alliantie met apartheid Israël te normaliseren.

Maart:

4. Australia’s Future Fund sloot investeringen in Elbit Systems, apartheid Israëls grootste particuliere wapenbedrijf, uit.

5. De speciale VN-rapporteur Michael Lynk bevestigde dat Israël de misdaad van apartheid begaat. In april keurden vijf mensenrechtendeskundigen van de VN het rapport goed waarin Israëls misdaad van apartheid wordt bevestigd.

6. Activisten uit 21 Afrikaanse landen kwamen samen in Dakar voor de allereerste Pan-Afrikaanse Anti-Apartheidsconferentie ter ondersteuning van Palestina, georganiseerd door Pan-African Palestine Solidarity Network. Deelnemers zetten zich in om te organiseren tot de Israëlische apartheid is ontmanteld.

April:

7. Arabische en internationale atleten en teams uit Koeweit, Jordanië, Libanon, Algerije, Iran en Spanje weigerden de Israëlische apartheid te normaliseren en hekelden de hypocrisie van selectieve actie van door het westen gedomineerde internationale sportorganisaties.

Mei:

8. Argentijns voetbalteam annuleerde een geplande “vriendschappelijke” wedstrijd in apartheid Israël, na publieke campagnes en een open brief van het Palestijnse voetbalteam Al Khader.

9. CUNY Law School sloot zich aan bij honderden academische afdelingen, programma’s, vakbonden en verenigingen over de hele wereld die opkomen voor Palestijnse rechten en oproepen om een einde te maken aan de medeplichtigheid aan de Israëlische apartheid.

10. De redactieraad van Harvard Crimson steunt de door Palestijnen geleide BDS-beweging en 50 faculteitsleden van Harvard betuigen hun steun.

11. Een delegatie van Zuid-Afrikaanse geestelijken die de Wereldraad van Kerken, de Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken en de Evangelische Alliantie van Zuid-Afrika vertegenwoordigen, deed een oproep aan christelijke gemeenschappen en instellingen, evenals regeringen om het Israëlische beleid als apartheid te erkennen en aan de kaak te stellen en alle steun aan de Israëlische apartheid stop te zetten.

Juni:

12. General Mills kondigde aan dat het bedrijf zijn belang in zijn joint venture in apartheid Israël heeft verkocht, na enkele jaren van BDS-druk.

13. De grootste vakbondsfederatie van Noorwegen (LO Norge), met bijna 1 miljoen leden, sprak haar steun uit voor de boycot van apartheid Israël en riep Noorwegen op om #UNinvestigateApartheid te steunen.

14. Historische motie unaniem aangenomen door de Latijns-Amerikaanse Raad voor Sociale Wetenschappen (CLACSO) die de Palestijnse oproep onderschrijft om Israëlische academische instellingen te boycotten die medeplichtig zijn aan het Israëlische regime van militaire bezetting, vestigingskolonialisme en apartheid.

15. Het parlement van Catalonië neemt een resolutie aan waarmee het het eerste parlement in Europa is dat erkent dat Israël de misdaad van apartheid tegen het Palestijnse volk begaat. In dezelfde week erkende de Poolse politieke partij “Razem” dat Israël een apartheidsstaat is en steunde zij de BDS-beweging.

16. De Amerikaanse band Big Thief kondigde de annulering aan van hun twee geplande concerten in Barby in apartheid Tel Aviv na gehoor te hebben gegeven aan de oproepen van duizenden van hun fans.

Juli:

17. Het organisatiecomité van de Pride van Lissabon weigerde de deelname van de apartheidsambassadeur van Israël aan de mars van dit jaar.

Deze 17 BDS-effecten zijn slechts een momentopname van waar we vandaag staan. Bedankt voor het ondernemen van actie en voor het blijven solidair zijn met onze geweldloze strijd tegen apartheid, kolonistenkolonialisme en bezetting en voor vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid van het Palestijnse volk!

Kom in actie tegen de Israëlische apartheid!

BDS Nederland op Twitter