8 March 2015

BDS inspectieteam vindt 18 verdachte producten bij Albert Heijn

Op zaterdag 7 maart was een BDS-inspectieteam bij Albert Heijn in de Grote Houtstraat, Haarlem op zoek naar producten met herkomst “Israel”. Er werden 18 producten gevonden, waarvan de herkomst mogelijk besmet is met schending van mensenrechten. Een lijst van de gevonden producten is aan de bedrijfsleider aangeboden. Het passerend publiek voor de winkel werd met een scorebord geïnformeerd over de voortgang van de inspectie. De bedrijfsleider is gevraagd de producten uit de schappen te halen en niet meer te verkopen.

 BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties. Wereldwijd wordt de BDS-campagne gehouden om via een boycot van Israelische producten druk op Israel uit te oefenen om na een halve eeuw bezetting en onderdukking de Palestijnen eindelijk een normaal leven te gunnen in hun eigen staat Palestina. De illegale joodse nederzettingen in Palestina hebben het leven van de Palestijnen ontwricht en hun land geroofd. Israel gaat ondanks internationale veroordeling door met het bouwen van nog meer van die nederzettingen. De grond hiervoor wordt met militair geweld van Palestijnse boeren geroofd.

Allerlei producten uit die nederzettingen worden in Nederland in de supermarkten verkocht. Daarbij wordt dan de foutieve herkomst “Israel” vermeld. Israel pleegt hiermee ook belastingfraude want het omzeilt zo de betaling van invoerrechten.

Wie zulke producten koopt steunt de mensenrechtenschendingen in bezet Palestina.

Twaalf actievoerders waren bij deze inspectie betrokken. Zes inspecteurs, herkenbaar aan hun outfit, gingen de winkel in om alle aangeboden artikelen te kontroleren op herkomst. Buiten werden flyers aan het publiek aangeboden waarop naast de reden van de actie ook de merken stonden afgebeeld die met niet moet kopen. Er werden 18 producten aangetroffen die mogelijk besmet zijn met mensenrechtenschendingen. Daaronder was fruit (zoals Jaffa’s, granaatappels en dadels), aardappelen, humus van het merk Sabra en vleesvervangers van het merk Tivall. Aan de filiaalmanager is een rapportage hiervan overhandigd en hem is verzocht deze producten uit de schappen te halen.

Deze inspectie was een gecombineerde actie van docP en het Haarlemse Breed Platform Palestina BPP. Hij zal op veel plaatsen in het land en bij alle supermarktketens worden herhaald. BDS is wereldwijd heel succesvol. Wat de internationale politiek, door de druk vanuit Amerika, nooit heeft gedurfd, lijkt BDS wel te lukken, Israel in het nauw brengen wegens zijn verwerpelijke kolonisatiepolitiek.

 

BDS Nederland op Twitter