26 December 2022

BDS Overwinning: Ben & Jerry’s is 100% uit Israel

Verklaring van Adalah Justice Project, Jewish Voice for Peace, en US Campaign for Palestinian Rights, De BDS-beweging

Ben & Jerry’s is niet langer actief in apartheid Israël. Ben & Jerry’s heeft de druk van het moederbedrijf weerstaan, en Unilever heeft geschikt.

Dit is een grote overwinning voor de Palestijnse vrijheid en geeft een belangrijke boodschap af aan bedrijven over de hele wereld dat het afstoten van apartheid de juiste keuze is.

In juli 2021 kondigde de onafhankelijke raad van ijsmaker Ben & Jerry’s zijn besluit aan om zaken met Israëlische nederzettingen op bezet Palestijns land stop te zetten omdat de verkoop daar “in strijd” was met de sociale waarden van het bedrijf. Koloniale nederzettingen zijn volgens internationaal recht een oorlogsmisdaad.

Afgelopen juni maakte Unilever, de eigenaar van Ben & Jerry’s, onder druk van de Israëlische regering en anti-Palestijnse organisaties en kondigde aan dat zij haar Ben & Jerry’s-activiteiten in Israël had verkocht aan de Israëlische licentiehouder. Deze licentiehouder zal lokaal een ijsproduct blijven produceren, maar dit is geen Ben & Jerry’s product. Volgens het bestuur van Ben & Jerry’s “zijn alle producten die door Blue & White Ice Cream Ltd. worden verkocht, uniek en mogen ze niet worden verward met producten die door Ben & Jerry’s Homemade Inc. worden geproduceerd en gedistribueerd”.

Het bestuur van Ben & Jerry’s: “Alle producten die door Blue & White Ice Cream Ltd. worden verkocht, zijn uniek en mogen niet worden verward met producten die worden geproduceerd en gedistribueerd door Ben & Jerry’s Homemade Inc.”

Ben & Jerry’s heeft Israël verwijderd van de lijst met landen waarin het actief is op zijn website.

Wij vieren deze BDS-overwinning voor Palestijnse vrijheid.

Verklaring van Adalah Justice Project, Jewish Voice for Peace, en US Campaign for Palestinian Rights, De BDS-beweging

BDS Nederland op Twitter