12 December 2023

BDS overwinning: PUMA gedwongen de sponsoring van de Israëlische voetbalbond stop te zetten

Bericht van de Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI)

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI), een van de oprichters van de BDS-beweging, verwelkomt het nieuws dat PUMA zijn contract met de Israëlische voetbalbond (IFA) niet zal verlengen.

PUMA is sinds 2018 het doelwit van een wereldwijde BDS-campagne vanwege haar steun aan de Israëlische apartheid die miljoenen Palestijnen onderdrukt. De IFA bestuurt, en bepleit het in stand houden van, teams in illegale Israëlische nederzettingen op gestolen Palestijns land.

Uit gelekte interne berichten bleek dat PUMA onder enorme druk stond om het contract te laten vallen.

Terwijl Israël zijn genocide tegen 2,3 miljoen Palestijnen in de bezette en belegerde Gazastrook uitvoert, waarbij al meer dan 18.000 mensen zijn vermoord, waaronder tientallen voetballers, nam de boycotdruk alleen maar toe.

De jaren van onophoudelijke, mondiale BDS-druk  op PUMA en de schade aan haar imago zouden een les moeten zijn voor alle bedrijven die de Israëlische apartheid steunen: medeplichtigheid heeft gevolgen.

Het is ook een les voor de diep medeplichtige, door het Westen gedomineerde FIFA, die Israël blijft beschermen, ondanks dat de nederzettingsteams haar eigen statuten schenden.

PACBI bedankt de honderden grassroots-solidariteitsgroepen, atleten en teams over de hele wereld die de oproep van 215 Palestijnse teams om PUMA te boycotten hebben gesteund.

Deze boycotoverwinning is een bitterzoete overwinning nu Israëls etnische zuivering van de Palestijnen doorgaat. Maar het geeft ons hoop en vastberadenheid om iedereen die genocide mogelijk maakt en aanhangers van de apartheid ter verantwoording te roepen, totdat alle Palestijnen in vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid kunnen leven.

Doneren

BDS Nederland op Twitter