12 May 2016

Bedrijven VS onder druk van Israëllobby

BDS (boycot, desinvesteren, sancties) begint te bijten. De actie voor gelijke rechten voor Palestijnen in de bezette gebieden, in Israël zelf en voor verdreven Palestijnen, tast het propagandabeeld van Israël aan (“westerse democratie”) en leidt tot economische schade. De Israël lobby in de VS gaat in de tegenaanval.

Verschillende Amerikaanse staten hebben wetgeving in behandeling die het voor bedrijven riskant maakt om Israël te boycotten. Tot de twintig staten waar het tot nu toe om gaat behoren New York, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island, California, Massachusetts, Indiana en Ohio. In een paar staten is zo’n wet al van kracht: Arizona, Colorado, Florida, Georgia, Illinois, South Carolina en, het meest recent, Iowa.

Het gemeenschappelijk doel van de wetten is om: “… prohibit the states and their public entities from doing business with companies that engage in the boycott of Israel. (… de staten en hun semi-overheidsorganisaties te verbieden om zaken te doen met bedrijven die zich inlaten met de boycot van Israël). In sommige staten gaat het verder, zoals in Colorado. Daar wordt het staatspensioenfonds verplicht om een zwarte lijst aan te leggen van bedrijven die Israël boycotten, en om zijn investeringen uit die bedrijven terug te trekken.

Deze op bedrijven gerichte acties zijn in gang gezet door organisaties die behoren tot de Israël lobby. In afstemming met de Israëlische regering streven die ernaar om het pleiten voor de boycot van Israël te associëren met antisemitisme. Op de achtergrond speelt de toenemende Israël kritiek aan de Amerikaanse universiteiten, die het imago van Israël in de VS al schade heeft berokkend. In Europa lijkt Frankrijk ook de kant op te gaan van anti-BDS wetgeving. In Engeland is de discussie daarover gaande.

Een interessante site over deze problematiek is Palestine Legal: http://palestinelegal.org/ De site verdedigt het recht van Amerikaanse burgers om te pleiten voor het boycotten van Israël. Palestine Legal bevat bijvoorbeeld een sectie voor studenten die tegen de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen protesteren en die zich willen beschermen tegen intimidatie door organisaties die behoren tot de Israëllobby en tegen juridische hinderlagen: http://palestinelegal.org/know-your-rights. Het is geschreven op de Amerikaanse situatie, maar geeft ook tips die in Nederland handig zijn of dat binnenkort kunnen gaan worden.

BDS Nederland op Twitter