29 January 2021

Ben Goerion fietspad in Amstelveen wordt Issa Amro fietspad

Op vrijdagochtend 29 januari heeft docP – BDS Nederland het Ben Goerion fietspad te Amstelveen omgedoopt tot ‘Issa Amro, Palestijnse mensenrechtenverdediger’ fietspad.

Wat is de aanleiding en wie is Issa Amro?

Aanleiding voor deze actie is de rechtszaak die Israel tegen de Palestijnse mensenrechtenverdediger uit Hebron Issa Amro heeft aangespannen, waarbij hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Issa Amro is een van de oprichters van de Youth Against Settlements (YAS) -groep in Hebron. Hij en zijn groep zetten zich in voor geweldloze actie tegen de illegale Israëlische nederzettingen in Hebron en de discriminerende beperkingen die de Israëlische autoriteiten in de stad aan de Palestijnen opleggen.

Hij documenteert mensenrechtenschendingen door het Israëlische bezettingsleger en kolonisten, en hij organiseert vreedzame protesten en excursies voor bezoekers (onder meer journalisten en diplomaten).

Sommige van de aanklachten tegen Amro dateren uit 2010. Hem werden 18 aanklachten voorgelegd, variërend van “het beledigen van een soldaat” tot “deelnemen aan een mars zonder vergunning”. Issa Amro ontkent ze allemaal.

Amnesty International roept al sinds 2016 op de aanklachten tegen Issa Amro te laten vallen, en heeft opgeroepen tot schrijfacties. Volgens Amnesty voldoen rechtszaken van Palestijnen voor Israëlische militaire rechtbanken niet aan de internationale normen voor een eerlijk proces.

Deze rechtbanken staan bekend om hun hoge veroordelingspercentage van 99,74 %. Inmiddels is Amro wegens 6 aanklachten veroordeeld, de strafmaat zal op 8 februari worden bekend gemaakt.

Issa Amro is in Nederland bekend geworden door de serie “Het Israël van Heertje en Bromet”.

Dringend beroep op de Nederlandse Regering

Wij doen een dringend beroep op de Nederlandse regering en in het bijzonder de minister van Buitenlandse zaken Stef Blok, om alles te doen wat in hun vermogen ligt qua politieke middelen om de Israëlische autoriteiten te overreden de aanklachten tegen Issa Amro (en andere Palestijnse mensenrechtenverdedigers) in te trekken.

Issa Amro fietspad

Het fietspad kreeg op 17 mei 2018 de naam Ben Goerion fietspad.

Ben Goerion was mede verantwoordelijk voor de verdrijving van 750.000 Palestijnen van hun huis en haard in 1948, een episode die Palestijnen aanduiden als de ‘Nakba’ (de grote Catastrofe).

Ben Goerion vestigde de Joodse Staat op de ruïnes van het etnisch gezuiverde Palestina. Hij zei onder andere: “We must do everything to insure they (the Palestinians) never do return”.

Onder Ben Goerion werden verschillende apartheidswetten ingesteld, zoals de Wet op de Terugkeer van 1950, die alle joden het recht gaf op “terugkeer” terwijl de terugkeer van gevluchte Palestijnen werd uitgesloten.

Implementatie van het Recht op Terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen is één van de eisen van de BDS beweging.

Met de omdoping van het Ben Goerion fietspad tot Issa Amro fietspad vervangen wij een voorvechter van apartheid door een voorvechter van mensenrechten.

Ja, ik doneer!

 

BDS Nederland op Twitter