31 December 2020

Benji de Levie wenst je een strijdbaar 2021!

Beste vrienden van Palestina,

Nog even en we kunnen 2020 achter ons laten. Een moeilijk jaar voor iedereen.

Uiteraard door de gedeelde gevolgen van de covid-pandemie. Voor de solidariteitsbeweging, naast het persoonlijk leed dat velen trof, vooral het niet door kunnen gaan van tal van activiteiten. Althans, niet op de gebruikelijke wijze.Gelukkig bracht het ook veel inventiviteit en vernieuwing voort.

Het Palestijnse volk voelde de bezetting van hun land alleen maar scherper. Het apartheidssysteem maakte hen ook tot achtergestelde tweederangs burgers waar het de preventie en de bestrijding van het virus betrof. En leken de gesloten grenzen van Gaza, de Palestijnen daar in eerste instantie te beschermen tegen de ziekte, op het moment dat het virus toch binnenkwam leidden de nog steeds deels vernietigde gezondheidszorg en de belemmeringen bij de import van preventie en bestrijdingsmiddelen, tot enorme problemen.

Ja, ik doneer!

Maar niet alleen de pandemie vormde in 2020 een bedreiging voor het Palestijnse volk. Hun recht op een waardig leven, rechtvaardigheid, zelfbeschikking en vrijheid wordt nog veel ernstiger bedreigd door de steeds verdergaande bezetting, de actieve  Amerikaanse steun daarvoor, het verraad door autocratische Arabische regimes en de acceptatie daarvan door de Europese landen. Nederland niet in de laatste plaats.

Een somber 2020 en op het oog niet veel zonniger vooruitzichten voor het komende jaar, betekenen voor de solidariteitsbeweging vooral één ding: nog harder werken en nog meer steun verwerven voor de Palestijnse zaak.

Met de vastberadenheid -de Soemoed-  en het doorzettingsvermogen van het Palestijnse volk als lichtend voorbeeld. En met de steun en medewerking van velen in Nederland als noodzakelijke voorwaarde.

Financiële steun, maar zeker ook persoonlijke steun bij activiteiten.

Bij consumenten acties, bijvoorbeeld. Het aan de schandpaal nagelen en boycotten van de bedrijven die ook volgens de VN  de Israelische apartheid steunen. Van de sportartikelen fabrikant Puma, tot treinenbouwer CAF; van verzekeraar AXA tot accommodatie bemiddelaars Airbnb en Booking.com. En zeker ook bij winkels die doorgaan met de verkoop van de vruchten van de bezetting: de producten van land- en tuinbouw grootmacht Hadiklaim.

De soms verhulde, soms onverhulde; de ene keer doelbewuste, de andere keer impliciete steun van Nederland en Europa aan de Israelische bezetting blijft ook in 2021 een belangrijk aandachtspunt voor BDS Nederland. Met petities, demonstraties, lobbywerk, publicaties en persoonlijke contacten. Zo veel mogelijk ook met anderen; vooral binnen Europees verband.

Maar ook hierbij geldt: zonder steun van velen lukt het niet. Meedoen, waar het kan, financieel bijdragen ook, omdat dat actie en resultaat mogelijk maakt.

Als mede oprichter en oud-voorzitter van docP- BDS Nederland roep ik iedereen op om juist voor 2021 dat beetje noodzakelijke extra steun te geven. Door eigen inzet, maar zeker ook door een financiële bijdrage.

Nu gelijk doen dus, dan is die gift ook nog een aftrekbaar voor het belastingjaar 2020.

Een mooie jaarwisseling en een strijdbaar 2021 gewenst!

Benji de Levie

Ja, ik doneer!

 

BDS Nederland op Twitter