1 September 2016

Bezoek Netanyahu: meet gemeentebestuur Den Haag met twee maten?

Volgende week komt de premier van Israël Netanyahu op bezoek in Nederland. De leider van een staat die gesticht is op het grondgebied van Palestijnen, waarvan het de meerderheid heeft verdreven en dat zijn niet-joodse minderheid (grotendeels Palestijnen) al sinds 1948 discrimineert.

Van het land dat viereneenhalf miljoen Palestijnen in de bezette gebieden sinds 1967 terroriseert. Het land dat Palestijnse vluchtelingen de toegang tot hun land ontzegt. Netanyahu die zich tot spreekbuis van joden overal ter wereld heeft benoemd, krijgt woensdag 7 september de eer om met ons parlement te spreken. Want Israël wordt door Nederland ondanks toenemende kritiek, nog steeds als een bondgenoot gezien. Daarom zal hij naar verluidt ook worden ontvangen door koning Willem Alexander. Zal dit de laatste maal zijn dat deze ‘keizer van de bezetting’ zich hier als slachtoffer van terreur mag komen presenteren? En zal het de laatste keer zijn dat onze politici – VVD en PVV en radicale christenen voorop – net doen of deze keizer kleren aan heeft? De kleren van de democratie?

Nederland is een klein land. En Den Haag is op de wereldkaart nauwelijks zichtbaar. Wel is het de stad van het internationaal recht met zijn Internationaal Strafhof en zijn Vredespaleis. Op dit moment doen B. en W. van Den Haag er echter alles aan om nog kleiner te worden. Veel organisaties – docP, organisaties van Palestijnen in Nederland, Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP), etc. – proberen om aanstaande dinsdag een demonstratie te houden in verband met Netanyahu’s bezoek. De gemeente Den Haag werkt echter op alle manieren tegen en houdt zich zelfs niet aan reeds met de politie gemaakte afspraken.

Is er dan een algemeen demonstratieverbod? Welnee! De pro-Israëllobby heeft allang toestemming om op een prominente plek tegenover het parlementsgebouw te demonstreren: met veel Israëlische vlaggen zullen de fans van Netanyahu – christen- en andere zionisten, Likoed jongeren, CIDI aanhangers, PVV ‘ers en loslopende moslimhaters – doen alsof de keizer van de bezetting kleren draagt: het kleed van de democratie en van de “strijd tegen het terrorisme”.

DocP, het Nederlands Palestina Komitee (NPK), SRP en andere betrokken organisaties zijn hier verontwaardigd over. DocP geeft tot en met dinsdag op https://www.docp.nl een dagelijkse update van de ontwikkelingen. We laten het er niet bij zitten. Bezoek onze website om op de hoogte te blijven. Wij zullen jou als bezoeker en sympathisant van rechten voor Palestijnen de komende dagen nodig hebben. Teken alsjeblieft ook de petitie NetanyahuNee als je dat nog niet gedaan hebt!

 

BDS Nederland op Twitter