10 June 2022

Big Thief zegt concerten in Israël af

By Jazz Monroe
June 9, 2022.


Big Thief’s Max Oleartchik en Adrianne Lenker op Pitchfork Music Festival 2021 (Barry Brecheisen/Getty Images)

“Onze excuses aan degenen die we hebben gekwetst met de onbesuisdheid en naïviteit van onze oorspronkelijke verklaring”, zei de band na een golf van negatieve reacties.

Big Thief heeft een paar concerten volgende maand in Israël afgeblazen en verontschuldigt zich voor de ” onbesuisdheid en naïviteit” van hun verklaring waarin ze de beslissing verdedigden. “Onze intentie om de shows in Tel Aviv te spelen, waar Max [Oleartchik, bassist] is geboren, getogen en momenteel woont, kwam voort uit de simpele overtuiging dat muziek kan helen”, aldus de band in een nieuwe verklaring. “We erkennen nu dat de shows die we hadden geboekt dat gevoel niet eren.”

“Wij zijn tegen de illegale bezetting en de systematische onderdrukking van het Palestijnse volk”, schreef Big Thief ook. Ze verontschuldigden zich voor het “onduidelijk” schrijven van het oorspronkelijke bericht en roeiden hun bewering terug dat ze “goed op de hoogte waren van de culturele aspecten van de BDS-boycot”. Vind het volledige bericht op Instagram.

In een reactieverklaring zei de Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI) dat ze “deze beslissing van harte verwelkomen”, en voegde eraan toe: “We groeten de moed van Big Thief en hun bereidheid om naar de onderdrukten te luisteren. We erkennen ook het duidelijke standpunt van een meerderheid van de fans van de groep van principiële steun voor BDS.” PACBI veroordeelde ook de locatie, Barby, voor een verklaring waarin de band werd bekritiseerd.

In de verklaring van vorige week – een bijna letterlijke kopie van een exemplaar dat in 2020 is uitgegeven – had Big Thief gezegd: “Wat betreft waar we in de boycot passen, zeggen we niet dat we weten wie aan de goede kant staat en we willen open blijven naar de perspectieven van andere mensen en om lief te hebben zonder onenigheid. We begrijpen de inherent politieke aard van het spelen daar, evenals de implicaties ervan. Het is niet onze bedoeling om de waarden van degenen die de boycot steunen te verminderen of een oogje dicht te knijpen voor degenen die lijden.” De winst zou gaan naar “NGO’s die medische en humanitaire hulp bieden aan Palestijnse kinderen, inclusief gezamenlijke inspanningen van Palestijnen en Israëli’s die samenwerken aan een betere toekomst.”

De shows in juli waren niet de eerste die de band in Israël had geboekt. Ze speelden Barby in Tel Aviv in november 2017 en waren van plan om in 2020 terug te keren voordat de pandemie het toeren stopte.

BDS Nederland op Twitter