8 August 2014

Boycot Ahava! Stop plundering van Palestijns gebied door directe actie!

Ahava produceert huidverzorgingsproducten op basis van modder uit de Dode Zee. Mooi toch, zo’n natuurlijk product? Nou, nee. Ahava Dead Sea Laboratories is gevestigd in een van de illegale Israelische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Door Ahava producten te kopen draag je dus bij aan de plundering van grondstoffen in Palestijns gebied en aan de Israelische economie – geld waarmee de afslachting van Palestijnen in de Gaza strook wordt bekostigd. Boycot Ahava en onderneem directe actie om de verkoop in Nederland te stoppen!

Na een intensieve en redelijk succesvolle campagne van de Mooi Niet! Badjassenbrigade in 2010 zijn de Ahava huidverzorgingsproducten toch weer populair geworden in Nederland. Ze worden verkocht in apotheken en salons en zijn online te bestellen.

De grondstof voor de Ahava producten, modder, wordt gewonnen in de Dode Zee. Driekwart van de oevers van de Dode Zee ligt op Palestijns grondgebied, maar de toegang tot de Dode Zee is onmogelijk voor Palestijnen. De grondstof wordt verwerkt in Mitzpe Shahem, een illegale nederzetting waar Ahava ook een toeristencentrum runt. Toch claimt het Israelische bedrijf dat de Ahava producten ‘made in Israel’ zijn, onder het excuus dat het hoofdkantoor in Tel Aviv gevestigd is. Maar de verkoop van de producten stimuleert de lokale economie van de illegale nederzetting en daarmee ook de plundering van Palestijns grondgebied.

Op de nederlandse website van Ahava (iloveahava.nl) staan de verkooppunten van Ahava producten. In het kader van de mondiale BDS oproep (Boycott, Divestments and Sanctions, zie BDSmovement.net) roepen we op tot een totaal boycot van de Ahava producten. Maar je kan meer doen dan alleen dat:
Met behulp van onderstaande lijst kan je ook naar een van de verkooppunten bij jou in de buurt gaan en ze aanspreken op het feit dat ze Ahava producten verkopen. Of het ze middels directe actie duidelijk maken dat verkoop van Ahava producten not done is. Zaterdag 9 augustus, de Dag van de Woede, is daar een mooie gelegenheid voor. Maar andere dagen zijn natuurlijk ook prima.

De verkooppunten staan gerangschikt op de eerste twee letters van de postcode, dus van 10– tot 99–.

Ahava Nederland zelf (onderdeel van Teva Nederland) is trouwens gevestigd op de Swensweg 5, 2031GA in Haarlem. Ook handig om te weten.

Lees verder bij de bron van dit artikel

 

BDS Nederland op Twitter