24 March 2024

Boycot Eurovisie 2024 vanwege de deelname van genocidaal Israël

Het festival heeft geweigerd Israël uit te sluiten, ondanks de genocide tegen 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza.

(dit artikel is een vertaling van bdsmovement.net)

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI), een van de oprichters van de BDS-beweging, roept op tot boycot van Eurovisie 2024.

Wij dringen er bij alle deelnemende omroepen, nationale deelnemers, finalisten, productieploegen en kijkers op aan om de wedstrijd te boycotten na de weigering van de organisatoren, de European Broadcasting Union (EBU), om het genocidale Israël uit te sluiten.

De Palestijnen roepen hun bondgenoten op om op creatieve, strategische manieren de omroepen onder druk te zetten om zich terug te trekken, en doen een beroep op alle deelnemers om te weigeren medeplichtig te zijn aan het witwassen van de genocide door de EBU tegen de 2,3 miljoen Palestijnen in Gaza.

Locaties en evenementenorganisatoren die Eurovisie-feesten plannen, moeten dit weigeren en in plaats daarvan Apartheidsvrije of Genocidevrije alternatieve Eurovisie-evenementen organiseren, inclusief lessen/workshops/panels over Israëls cynische pinkwashing en artwashing.

 

 

PACBI en het Palestijnse Journalistensyndicaat hadden de organisatoren van het Eurovisie Songfestival, de EBU, opgeroepen om Israël uit te sluiten – net zoals Rusland werd uitgesloten vanwege zijn illegale invasie van Oekraïne – anders zou het worden geconfronteerd met wijdverbreide boycots. In plaats daarvan heeft de EBU haar beschamende, hypocriete medeplichtigheid aan de genocide van Israël verdubbeld.

Deelnemen aan het Eurovisie Songfestival is voor Israël “een droom, vooral dit jaar, nu het nog meer betekenis heeft.” Sinds oktober 2023 heeft Israël in Gaza ruim 30.000 Palestijnen vermoord, waaronder minstens 12.300 kinderen, en nog eens 70.000 gewond.

De Israëlische president Isaac Herzog begrijpt de propagandawaarde van de wedstrijd, vooral in deze tijd van genocide, en zegt: “Het is belangrijk dat Israël op het Eurovisie Songfestival verschijnt.” Bij het Internationale Gerechtshof citeerde Zuid-Afrika zijn verklaring dat de Palestijnen “een hele natie zijn die verantwoordelijk is” als bewijs van Israëls genocidale bedoelingen.

De Eurovisie-deelnemer van Apartheid Israel maakt duidelijk dat deelname een belangrijke kans is om de voortdurende genocide door Israël wit te wassen – met andere woorden: “om de hele wereld te laten zien wie we werkelijk zijn.”

De zogenaamde ‘Creative Community for Peace’ – frontgroep voor de extreemrechtse Israëlische lobbyorganisatie StandWithUs – heeft onlangs ten minste één handtekening vervalst op haar brief ter ondersteuning van de Israëlische deelname aan het Eurovisie Songfestival, waarmee zij haar frauduleuze, genocide-verdedigende aanpak aan het licht bracht.

Daarentegen hebben veel artiesten, politici en mensen in heel Europa opgeroepen tot de uitsluiting van Israël van het Eurovisie Songfestival. Deelnemers uit veel landen hebben zich al bij de oproepen aangesloten. Wij roepen iedereen die een rechtvaardiger en vreedzamere wereld voor ogen heeft op om het Eurovisiefestival 2024 van de hypocrisie te boycotten.

BDS Nederland op Twitter