9 April 2015

Boycot van Israël is urgenter dan destijds van Zuid-Afrika, zegt anti-apartheid veteraan

Adri Nieuwhof heeft een interessant interview afgenomen met de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse BDS beweging, Farid Esack. Interessant omdat hij als geen ander in staat is om vergelijkingen te maken tussen BDS nu en de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

Farid Esack is hoogleraar islamstudies aan de universiteit van Johannesburg. Esack was kort geleden in Frankrijk waar hij werd uitgenodigd om in verschillende universiteiten en op ander plaatsen te spreken. Veel publiciteit kreeg zijn speech voor de hekken van de Sorbonne Universiteit in Parijs. De meerderheid van de universiteitsbestuurders had zich door de pro-Israëllobby laten intimideren en weigerde hem een zaal. Zijn toespraak hield hij, omringd door veiligheidsmensen, voor het hek van de universiteit. De situatie deed denken aan de weigering van de Vrije Universiteit in Amsterdam een paar maanden geleden. Vrijheid van meningsuiting: ja, maar wel afhankelijk van de mening.

Interessant is de visie van Esack op de verhouding tussen boycotten van Israël en boycotten van andere landen. Of, de relatie tussen boycot en (de beschuldiging van) antisemitisme. Hij trekt vergelijkingen tussen Zuid-Afrika toen en Israël nu. Wie de Engelse tekst van het interview wil lezen: http://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/boycotting-israel-more-urgent-case-south-africa-says-anti-apartheid-veteran.

Wie de Nederlandse tekst wil lezen (vertaling: Adri Nieuwhof): http://jaffadok.nl/columns/boycot-van-israel-is-urgenter-dan-destijds-van-zuid-afrika-zegt-anti-apartheid-veteraan/

BDS Nederland op Twitter