22 November 2020

Braziliaanse filmmakers trekken zich massaal terug uit door Israelische regering gesponsorde LGBT-filmfestival

Filmmakers die meer dan de helft van de Braziliaanse korte films vertegenwoordigen, hebben hun films teruggetrokken als reactie op de oproep van Palestijnse queers om TLVFest te boycotten vanwege zijn rol in het pinkwashen van Israels misdaden.

Zeven Braziliaanse filmmakers hebben hun films gehaald uit TLVFest, het LGBT-filmfestival van de Israelische regering, dat loopt tot en met 21 november.

De filmmakers, die meer dan de helft van de Braziliaanse korte films vertegenwoordigen op TLVFest, hebben gevraagd om hun films uit het programma te halen naar aanleiding van de oproep van Palestijnse queers.

Palestijnse queers roepen op tot een boycot van TLVFest vanwege haar rol in de pinkwashing- agenda van de Israelische regering, die LGBTQIA + -rechten gebruikt om haar apartheidsregime te verdoezelen en de onderdrukking van miljoenen Palestijnen, queer en niet queer.

Ariel Nobre , directeur van I Have To Say I Love You , zei in een  verklaring :

Ik begreep dat het beter is om naar de Palestijnse sociale bewegingen te luisteren en het evenement te boycotten. Queer en Palestijnse bevrijdingen moeten samenkomen!

Camila Kater, regisseur van de bekroonde korte animatiefilm Carne , trok zich ook terug uit het festival. Producer Chelo Loureiro  verklaarde :

Wij filmmakers kunnen niet onwetend blijven van zaken die de inzet van iedereen vereisen. De Palestijnse zaak is er een van. Het CARNE-team, inclusief regisseur Camila Kater, evenals de producenten Lívia Perez en ikzelf, besloot uit solidariteit met de Palestijnse filmmakers om onze korte film uit het ​​festival in Tel Aviv terug te trekken. Zeker omdat het een LGBTQI + festival is.

Carne is  genomineerd voor de Goya Awards 2021.

Bruno Victor en Marcus Azevedo , directeuren van Afronte , verklaarden in een  open brief aan het festival:

Wij willen onze film graag verwijderen uit de TLVfest-programmering, als demonstratie tegen de mensenrechtenschendingen tegen het Palestijnse volk. Wij geloven in de strijd voor vrijheid, niet alleen voor de LGBT-gemeenschap, maar voor iedereen.

We leven in een land dat momenteel in overeenstemming is met het Israelische beleid en de onderdrukking van de Palestijnse staat onderschrijft, dus als een manier om zowel tegen de onderdrukking van Israel als tegen het genocidale beleid van de Braziliaanse staat op te komen, hebben we besloten om ons aan te sluiten bij de boycotcampagne.

Cris Lyra , directeur van Breakwater , Luis Carlos de Alencar , directeur van Invisible Men, en Victor Costa Lopes , directeur van Revoada , trokken zich ook terug uit het festival.

De Braziliaanse filmmakers voegen zich bij  Shin Seung Eun schoonmoeder, Zuid-Korea),  Artemis Anastasiadou ( ik ben Mackenzie, Griekenland), John Eames ( March for Dignity, VK), Maggie Bailey ( Sweet Sweet Kink , VS), Andrew Blackman ( Inferno , Nieuw-Zeeland) door hun films terug te trekken uit het festival.

Net als voorgaande jaren weigert TLVFest de wensen van de meeste filmmakers te honoreren om hun films uit het programma te halen.

Ghadir Shafie, mede-oprichter en directeur van Aswat – Palestinian Feminist Center for Gender and Sexual Freedoms, zei:

Queer filmmakers over de hele wereld weigeren om hun films, die zichtbaarheid geven aan onze gemeenschappen en onze strijd mogelijk maken, te laten gebruiken door de koloniale pinkwashing agenda van de Israelische regering om Palestijnse queers onzichtbaar te maken en  de Palestijnen te onderdrukken. Het geeft ons hoop. We moedigen anderen aan om zich bij de  Queer Cinema for Palestine- belofte aan te sluiten terwijl we onze gemeenschap opbouwen tegen onderdrukking, waar deze zich ook voordoet.

Andere filmmakers reageerden op Queer Cinema for Palestine en zeiden dat ze zich hadden teruggetrokken uit TLVFest in solidariteit met Palestijnse queers.

Tijdens de “ Love Queer Cinema. Haat Apartheid. ”Webinar gehouden op de openingsavond van TLVFest, filmmaker en kunstenaar Syrus Marcus Ware herinnerde zich de woorden uit 1991 van de zwarte lesbische dichter June Jordan :

Een lakmoesproef voor moraliteit op dit moment is: 1) wat mensen zullen doen ter ondersteuning van en in de strijd voor queer mensen en 2) wat mensen zullen doen ter ondersteuning van en in de strijd voor Palestijnen.

Meer dan 170 filmmakers uit meer dan twee dozijn landen hebben de Queer Cinema for Palestine- belofte ondertekend en beloven niet deel te nemen aan TLVFest of andere door de Israelische regering gesponsorde evenementen “totdat Israël voldoet aan het internationale recht en de Palestijnse mensenrechten respecteert.”

18 filmmakers stuurden ook video’s waarin ze uitlegden waarom ze beloofden TLVFest te boycotten, waaronder Palme d’Or-genomineerde Alain Guiraudie , Elle Flanders en Tamira Sawatzky van het bekroonde collectief Public Studio en Touch of Pink- regisseur Ian Iqbal Rashid .

Achtergrond:

Dit jaar breidde TLVFest zijn samenwerking met de extreemrechtse Israelische regering uit met het beruchte ministerie van Strategische Zaken, dat de leiding heeft over de openlijke en geheime repressieve inspanningen van de regering om  het tij van internationale solidariteit met Palestijnen te keren, in coördinatie met de criminele geheime dienst van Israel, de Mossad.

TLVFest probeerde zijn samenwerking met het Ministerie van Strategische Zaken te verbergen of te verdoezelen na de eerste terugtrekking van een filmmaker. Het verving eerst de Engelse versie van het logo van het ministerie door een Hebreeuwse versie en verwijderde het vervolgens helemaal om het weer te vervangen door een niet-merklogo.

Een nieuw aangemaakt YouTube-kanaal voor het Ministerie van Strategische Zaken bevat alleen promotievideo’s voor TLVFest.

Filmmakers lieten Queer Cinema for Palestine weten dat TLVFest opnieuw de Creative Community for Peace (CCFP) had ingeschakeld om de oproep van Palestijnse queers te weerleggen. RCPK is een Amerikaanse propaganda frontgroep voor de Israelische regering lobby organisatie Stand With Us, die is verbonden met John Hagee’s racistische en homofobe “Christians United for Israel.”

Tientallen filmmakers hebben de afgelopen jaren positief gereageerd op oproepen van Palestijnse queers en bondgenoten terug te trekken uit TLVFest.

In 2009 trok filmmaker John Greyson zijn film Vijgebomen van TLVFest, onder vermelding van, “Om niet dit standpunt in te nemen is ondenkbaar, onmogelijk”.

De  Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israel (PACBI) werd in 2004 geïnitieerd om bij te dragen aan de strijd voor Palestijnse vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid. PACBI, een belangrijk onderdeel van de mondiale, door Palestijnen geleide BDS-beweging, pleit voor de boycot van Israelische academische en culturele instellingen, gezien hun diepe en aanhoudende medeplichtigheid aan Israels ontkenning van Palestijnse rechten zoals bepaald in het internationaal recht. Bezoek PACBI op  https://bdsmovement.net/pacbi en volg ons op Twitter  @PACBI

BDS Nederland op Twitter