13 October 2014

Brief aan Sander van Doorn: Zeg NEE tegen Israelische apartheid

Aan DJ Sander van Doorn

 

Rotterdam, 6 oktober 2014

Beste Sander van Doorn,

Wij hoorden dat je van plan bent één van je concerten deze maand in Israël te houden. Vanwege je faam als dj willen we graag hierover met jou van gedachten wisselen.

Israël is namelijk ook het land dat Gaza onlangs met buitensporig  geweld “terug naar de Middeleeuwen bombardeerde” (zoals een lid van de Israëlische regering dat uitdrukte).

We weten niet of je ook op de hoogte bent van de internationale boycot die sinds jaren tegen Israël loopt, op aanvraag van Palestijnse burgers. De Boycot, Divestment and Sanctions Movement, afgekort BDS,  heeft mondiaal steun gekregen van artiesten en kunstenaars, wetenschappers, sporters en andere celebrities. Het doel is: Israël geweldloos onder druk zetten, opdat het de onmenselijke bezetting en onderdrukking van Palestijnen staakt, de apartheid in het land opheft en gelijke rechten toekent aan alle burgers van Israël.

Vele artiesten van wereldfaam steunen de culturele boycot van Israël. Ze cancelden hun Israëlische concert. Ze weigerden op te treden in een land als Israël waarmee ze als het ware de misdaden van de Israëlische regering wit wassen: apartheidspolitiek, jarenlange mensenrechtenschendingen zoals bouw van Israëlische nederzettingen op bezet gebied en gepaard daaraan verwoesting en diefstal van Palestijnse huizen en land, grondwater en grondstoffen; administratieve detentie (dwz zonder aanklacht en zonder vorm van proces) en detentie van minderjarige kinderen, marteling…om maar een greep te doen- de rij kan bijna eindeloos worden aangevuld.  Lees ook bijvoorbeeld het bericht van het in september in België gehouden Russell Tribunal on Palestine,

Door internationale artiesten naar Israëls festivals te halen tracht Israël een ‘normaal’ gezellig land te lijken -waar je als toerist best heen kunt- ondanks dat de Verenigde Naties de apartheidsmuur, de nederzettingen en de hele bezetting van Palestina illegaal verklaard heeft en het Russell Tribunaal Israël deze maand nog heeft beschuldigd van aan genocide grenzende misdaden in Gaza.

Wij, een groep burgers die de mensenrechten in Israël en Palestina aan het hart gaan, vragen je de culturele boycot van Israël te respecteren en niet de andere kant op te kijken. Denk niet dat kunst en politiek niets met elkaar te maken hebben. Jij als artiest bent namelijk in staat, door je Israëlische concerten te cancelen, een statement te maken ten overstaan van het wereldpubliek: vóór naleving van de mensenrechten door Israël, en tégen een illegale bezetting en apartheid.

Door dat krachtige signaal bereik je de Israëlische regering én de Nederlandse én de EU!

Je bent in goed gezelschap van wereldartiesten die ook de boycot steunden en een lijn hebben getrokken tegen apartheid en onrecht : Stevie Wonder ,Roger Waters, Dustin Hoffman, Elvis Costello, Emma Thompson, Ken Loach, Julianne Moore, Moddi, Brian Eno, Coldplay, Mike Leigh,Vanessa Redgrave, Massive Attack, Merlijn Twaalfhoven en nog vele anderen.

Wij vragen je met klem de internationale boycot tegen Israel niet te willen doorbreken.

Lees ook waarom je collega Sinéad O’Connor in juli 2014 haar optreden in Israel cancelde: ‘I won’t play in Israel’.  http://www.hotpress.com/Sinead-OConnor/news/Sinad-OConnor-I-wont-play-in-Israel/11954250.html

Naast kunstenaars en artiesten zijn wereldwijd ook academici in actie gekomen om “nee” te zeggen tegen het huidige beleid van de Israëlische regering: https://www.middleeastmonitor.com/news/europe/14430-dozens-of-cambridge-academics-condemn-israels-attack-on-gaza en http://anthroboycott.wordpress.com/

Ook sporters boycotten de Israelische apartheid, zie https://www.facebook.com/pages/Celtic-Fans-Against-Apartheid/1543843179164140?fref=ts en https://www.facebook.com/pages/Boycott-Divestment-and-Sanctions-BDS-Movement/115083011869901

UEFA has decided NOT to award Israel the right to host UEFA 2020 tournament games in Jerusalem!

Abdulrahman Abunahel, the coordinator in Gaza with the Palestinian Boycott, Divestment and Sanctions National Committee said:

“Given that awarding Israel the right to host the games would have been a sign of support for Israel’s massacre in Gaza and its war on Palestinian football, UEFA has made the only sensible decision.

“We thank all those who joined us in opposing Israel’s bid to host games in Jerusalem, a city from which Israel is ethnically cleansing Palestinians. Our online campaigning and the occupations of football association buildings in France and Italy undoubtedly played a role in persuading UEFA to make the right choice.”

“Israel has launched a war on football in Palestine: footballers have been killed, stadiums bombed and players have been refused permission to travel to matches. UEFA must suspend the membership of the Israeli Football Association if it fails to do more to oppose Israel’s attack on Palestinian sport.”

Beste Sander, onze vraag aan jou om je Israelconcerten te cancelen deze maand, is vast niet dat waar je je op had voorbereid, en we realiseren ons dat je voor een moeilijke beslissing staat.

We hopen toch heel vurig dat je hier over na wilt denken. Over het hoe, waarom en wat van de boycot is veel te zeggen, en er is veel informatie die mee kan wegen in een ook voor jou juiste keuze. We zijn bereid daarover met je in gesprek te gaan. De oproep tot boycot komt van de Palestijnse bevolking zelf. Mocht je behoefte hebben om erover van gedachten te wisselen, laat het dan weten.

We voorspellen dat de binnenlandse pleitbezorgers van Israel ook snel aan je deur staan. Hun opdracht is de internationale boycot van Israel te saboteren, zij zullen proberen het contact tussen jou en ons te verhinderen, en je bang te maken voor “gevaarlijke terroristen”of “antisemieten”, wat we allebei gelukkig niet zijn. Wij zijn gewone doorsnee Nederlandse burgers die strijden voor mensenrechten. Er zijn trouwens ook heel wat joodse organisaties die de BDS beweging steunen, bv UJJP en JVP, en in ons land zet ook Een Ander Joods Geluid (EAJG) zich in tegen de Israëlische bezetting.

Israel heeft er een hele PR machine voor opgetuigd om internationaal een “leuk , normaal land”te lijken, En bekende artiesten zoals jij heeft het land nodig om goed voor de dag te komen. Laat je hiervoor alsjeblieft niet gebruiken.

 

Met hartelijke groeten,

 

Benji de Levie

Voorzitter Stichting Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP)

BDS Nederland op Twitter