26 November 2021

Meer dan 100 vakbonden, politieke partijen en mensenrechtengroepen sturen brief naar EU ter verdediging van 6 Palestijnse mensenrechtenorganisaties

Meer dan 100 Europese politieke partijen, vakbonden, mensenrechtenorganisaties en maatschappelijke groeperingen hebben een brief gestuurd naar Josep Borrell, EU-buitenlandchef en vicevoorzitter van de Europese Commissie, waarin ze hun grote bezorgdheid uitten over het besluit van Israël om zes Palestijnse mensenrechten-NGO’s als “terroristische entiteiten” te bestempelen.

De brief stelt dat de EU niet genoeg heeft gedaan om deze Palestijnse groepen te beschermen, roept op tot een duidelijke afwijzing van de aanwijzing door de EU en vraagt ​​de EU om de deelname van Israël in het zeer lucratieve Horizon Europe onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma op te schorten.

Onder de ondertekenaars van de brief zijn politieke partijen zoals Sinn Féin (Ierland), Europe Ecologie Les Verts (Frankrijk), Parti Communiste Français (PCF), People Before Profit (Ierland), BIJ1 (Nederland), vakbonden, waaronder grote vakbondsfederaties in Ierland, Italië en Frankrijk.
Internationaal zijn ondertekenaars onder meer de Internationale Federatie voor Mensenrechten, The Rights Forum, Via Campesina en anderen. Ook docP – BDS Nederland is één van de ondertekenaars.

De brief en het overzicht van ondertekenaars zijn te vinden op de website van de ECCP

Op 10 november vroegen wij onze lezers een protest te laten horen en de Nederlandse regering en tweede kamer op te roepen om effectieve stappen te nemen tegen Israëls criminalisering van de zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties door een e-mail te sturen aan kabinet en tweede kamer.

Meer dan 500 e-mails zijn inmiddels afgeleverd in de mailboxen van verschillende politici! Het is nog steeds mogelijk deze actie te steunen. 

Doneren

BDS Nederland op Twitter