13 October 2017

Britse filmregisseur doneert opbrengst film in Israël aan BDS beweging

BDS (BNC)
De Britse filmregisseur Ken Loach, winnaar van de Gouden Palm in Cannes in 2016, heeft de opbrengst van de vertoning in Israel van zijn meest recente film gedoneerd aan het Palestijnse Nationale Comité voor BDS (BNC) als blijk van steun voor de Palestijnse strijd voor vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid.
Loach’s film ‘I, Daniel Blake’ draaide in Israel tegen de wil van de regisseur. Wij, van de BNC, zijn zeer onder de indruk van zijn gebaar van solidariteit en voelen ons bemoedigd door zijn jarenlange, principiële en niet aflatende steun voor de Palestijnse geweldloze strijd tegen de Israelische militaire bezetting, kolonialisme en apartheid.
Geïnspireerd door de culturele boycot tegen het apartheidsregime in Zuid Afrika roept de BDS beweging kunstenaars op niet in Israel op te treden en deelname te weigeren aan evenementen die gesponsord worden door de Israelische regering of door bedrijven of instellingen die medeplichtig zijn aan Israels flagrante mensenrechtenschendingen, zolang Israel zijn verplichtingen volgens internationaal recht niet nakomt.
De BDS beweging begrijpt dat het voor kunstenaars, die de Palestijnse oproep voor een culturele boycot steunen, niet altijd mogelijk is Israels onderdrukkingsregime te isoleren. (Noot vertaler: De regisseur is zelf niet betrokken bij de distributie van zijn films).
De films van Ken Loach stellen grove misstanden aan de kaak en bruisen van integriteit, liefde en onderlinge solidariteit. Zijn films gaan over de wreedheid van macht maar stralen tegelijkertijd hoop uit doordat mensen van goede wil samenwerken om de wereld te veranderen, aardiger en mooier te maken.
Ken Loach is de verpersoonlijking van de integriteit en grootmoedigheid die zijn films uitstralen.
Veel dank Ken, voor je niet aflatende en absolute solidariteit

BDS Nederland op Twitter