18 July 2018

B’Tselem meldt: Israelische soldaat heeft hulpverleenster Rozan a-Najar opzettelijk en doelbewust gedood.

De Israëlische mensenrechten organisatie B’Tselem meldde gisteren dat onderzoek heeft uitgewezen dat de 20 jarige medische hulpverleenster Rozan a-Najar opzettelijk en doelbewust door een Israëlische soldaat is gedood.

Rozan verleende op 1 juni jl. als vrijwilligster medische hulp aan gewonde demonstranten van de Mars van de Terugkeer in Khuza’ah bij het afscheidingshek die de bewoners uitsluit van de rest van de wereld. Omstreeks 17.30 uur liep zij samen met een paar medische hulpverleners, duidelijk herkenbaar aan hun vesten met hun handen boven het hoofd naar het hek om twee, door traangas gevelde, jonge demonstranten te helpen en te evacueren. Tijdens de bijstand werden de hulpverleners en de twee slachtoffers door het Israëlische leger bestookt met een barrage aan traangas granaten. De hulpverleners waren gedwongen direct afstand nemen van de plek waar de granaten neerkwamen om te herstellen van ademhalingsproblemen veroorzaakt door het gas. Uiteindelijk lukte het de gevelde jongens te evacueren.

Drie hulpverleners besloten vervolgens om, op een gepaste afstand van zo ‘n 10 meter, bij de demonstranten te blijven om direct hulp te kunnen bieden bij een eventuele volgende calamiteit. Ze bevonden zich 25 meter van het afscheidingshek. Om 18.15 uur stopte er een leger jeep aan de andere kant van het hek, twee Israëlische soldaten sprongen uit de jeep, namen direct een geknielde schiethouding aan waarbij de een Rozan dodelijk door de borst schoot en de ander haar 29 jarige collega Rami Abu Jazar in z’n been schoot. Een derde collega raakte aan z’n hand gewond door kogelscherven.

De hulpverleners vormden geen enkele dreiging voor de militairen aan de andere kant van het hek noch hadden ze enige overtreding begaan. Ze werden doelbewust en in koele bloede doodgeschoten. Het handelen van de twee militairen is zelfs in strijd met het Open Vuur Beleid van het Israëlische leger. Ze zouden daarom vervolgd moeten worden.

In plaats van vervolging ontkende de Israëlische overheid in eerste instantie het incident, fabriceerde vervolgens een filmpje waaruit zou moeten blijken dat ze als menselijk schild voor Hamas diende en naar verwachting zullen ze spoedig verklaren e.e.a. te zullen onderzoeken waarna niemand ooit een uitkomst verneemt, incluis de twee verdachten.

Zie het artikel op: https://www.btselem.org/gaza_strip/20180718_paramedic_rozan_a_najar_killed_by_deliberate_fire

BDS Nederland op Twitter