1 June 2021

CAF: Ga weg uit Sheikh Jarrah!

Aanstaande zaterdag 5 juni is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van CAF, een Baskisch bedrijf dat de Jerusalem Light Rail (JLR) bouwt, een tramlijn die de illegale nederzettingen van Israël in Jeruzalem bedient.

De JLR rijdt door bezet Jeruzalem, inclusief de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah, die Israël etnisch wil zuiveren.

We hebben uw hulp nodig om CAF-aandeelhouders onder druk te zetten: CAF moet een einde maken aan de medeplichtigheid aan de gewelddadige bezetting van Jeruzalem door Israël.

Vier Palestijnse families worden geconfronteerd met uitzetting uit hun huizen in Jeruzalem in de wijk Sheikh Jarrah. De afgelopen weken hebben Israëlische kolonisten, met steun van het Israëlische leger en de politie, Palestijnen in Sheikh Jarrah en de rest van bezet Jeruzalem met geweld aangevallen.

Deze laatste golf van aanvallen is niet nieuw en vormt een essentieel onderdeel van Israëls systematische etnische zuivering van Palestijnen in Jeruzalem – wat volgens het internationaal recht illegaal is.

De Palestijnen in Sheikh Jarrah zijn vasthoudend en trots, en ondanks de brute aanvallen van Israël zullen ze hun rechten op hun huizen niet opgeven.

U kunt hen bijstaan door CAF onder druk te zetten om het project voor de bouw van de koloniale tram van Israël op te geven.

Druk werkt, en er is een precedent. Twee weken geleden desinvesteerde het Noorse oliefonds uit CAF’s partner in de Jerusalem Light Rail, het Israëlische bedrijf Shapir, vanwege zijn medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen. Het Norwegian Oil Fund is ook aandeelhouder van CAF.

Op zaterdag moeten de aandeelhouders van CAF een keuze maken: het bedrijf uit Sheikh Jarrah en bezet Jeruzalem halen, of het risico lopen lucratieve contracten over de hele wereld te verliezen door BDS-actie.

Doe mee aan de actie naar CAF aandeelhouders die 5 juni a.s. in vergadering bijeen zijn, en twitter of email hen om een eind te maken aan CAFs betrokkenheid bij het JLR project. Je kunt daarbij gebruik maken van deze tweet:

Ook kun je een email sturen naar de aandeelhouders van CAF via deze link https://bit.ly/3g3oSUO.

BDS Nederland op Twitter