26 March 2021

Campagne Israelische Medjoel is Foute Boel van start

#FouteMedjoul

Medjoel-is-foute-boel-header

Onder de naam “Israelische Medjoul Foute boel!”gaat zaterdag 27 maart de campagne voor de boycot van Israelische dadels van start met een actie op de Rotterdamse markt op 27 maart tussen 9 en 16 uur. Ook wordt promotie gemaakt voor Palestijnse dadels.

Kom Palestijnse dadels proeven op de Rotterdamse markt. Zaterdag 27 maart tussen 9 en 16 uur!

De Medjoeldadel is een type dadel die van oorsprong vooral uit het gebied van Palestina komt. Het is een grote dadel met stevig vruchtvlees, en wordt tot de lekkerste dadels gerekend. Vandaar dat er ook in Nederland veel vraag naar is, vooral onder mediterrane bevolkingsgroepen.

Vanwege de roof en kolonisatie van hun grond hebben Palestijnse boerenbedrijven het zeer moeilijk en bereiken Palestijnse medjoeldadels slechts in kleine hoeveelheden de Nederlandse markt, bijvoorbeeld onder de merknamen Yaffa, Hasad en Jericho. Wij zullen dadels van deze merken zaterdag aanbieden aan het winkelende publiek.

De dadelteelt is nu grotendeels in Israelische handen en de medjoeldadel is zelfs een van Israels grootste agrarische exportproducten. Het Israelische bedrijf HADIKLAIM (hier Palmfruits BV), dè grote Israelische dadelhandelaar, met merknamen als Bomaja, Jordan River, Jordan Plains en King Solomon, staat op een VN zwarte lijst van bedrijven die grote schade toebrengen aan de mensenrechten van Palestijnen in de door Israel bezette Palestijnse gebieden. Ook het Israelische bedrijf MEHADRIN is volop actief in de bezette gebieden.

In onze campagne adviseren wij kopers van medjoeldadels goed te letten op de oorsprong ervan, en o.a. de firma’s Hadiklaim en Mehadrin te mijden.

Volgens EU regels hoort het Land van Oorsprong (lvo) op de verpakking te worden aangegeven. Maar vaak wordt die niet vermeld. Israelische dadels worden niet zelden verpakt in nep-Arabische dozen, en soms zelfs aangeprezen als Palestijnse dadels. Hiermee verhullen Israelische producenten de ware herkomst van hun producten en worden eerlijke detailhandelaren en hun klanten op het verkeerde been gezet.

Evenals vroeger in Zuid Afrika bestaat er in Israel apartheid. Israel heeft tientallen discriminerende wetten voor Palestijnen, en heeft voor Palestijnen in bezet gebied zelfs een ander rechtssysteem dan voor joden. Daarom roepen wij op tot boycot van deze apartheidsdadels.

De campagne “Israelische Medjoel is Foute Boel” is een samenwerking tussen Palestina Komitee Rotterdam en docP – BDS Nederland

Bekijk en deel onze campagnepagina Israelische medjoel is foute boel!Ja, ik doneer!

BDS Nederland op Twitter