19 July 2023

Conflict in Amerikaans Congres over Israëls apartheid

Ook Pramila Jayapal, Congreslid en kritisch over Israël, moet koorddansen

Amerikaans Congreslid Rashida Tlaib roept op de toespraak vandaag van Israëls president te boycotten. Terwijl haar Democratische Partij juist de kool en de geit wil sparen. Tlaib is het enige Congreslid van Palestijnse afkomst: “In solidarity with the Palestinian people and all those who have been harmed by Israel’s apartheid government, I will be boycotting President Herzog’s joint address to Congress. I urge all Members of Congress who stand for human rights for all to join me. #BoycottApartheid.” Ook de bekende Israëlcritici Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Jamaal Bowman en Cori Bush boycotten de toespraak van president Herzog.

De Democratische Partij (DP) wordt door de Republikeinse Partij (RP) al sinds Obama ervan beschuldigd niet trouw achter Israël te staan. Iedere vorm van kritiek wordt voorgesteld als “antisemitisme”. Met het oog op de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024 probeert de DP het meningsverschil over Israël onder het tapijt te vegen. Dat wordt koorddansen voor de DP, waarbij kritiek op “de huidige Israëlische regering” niet meer is tegen te houden, maar kritiek “op de staat Israël” taboe blijft. Het is voorspelbaar dat de RP flink in deze open wonde blijft wrijven.

Gisteren (dinsdag) hebben Herzog en president Biden met elkaar gesproken. Biden is al tientallen jaren een verdediger van de joodse staat. Hij kan er nu niet meer omheen dat de republikeinen vuil spel zullen blijven spelen tijdens zijn herverkiezingscampagne maar dat tegelijkertijd de huidige Israëlische regering (waarop de compromispoliticus Herzog maar beperkte invloed heeft) de laatste jaren openlijk voor de RP kiest.

Het partijkiezen voor de RP door Israëls regeringen de laatste jaren staat haaks op de officiële vriendschapsrelatie tussen Amerika en Israël. Het vormt een probleem dat niet meer van tafel is te vegen.

BDS Nederland op Twitter