14 May 2022

De academische wereld, wapens en bezetting: hoe de universiteit van Tel Aviv de belangen van de Israëlische militaire en wapenindustrie dient

De Universiteit van Tel Aviv neemt op elk niveau deel aan de Israëlische bezettingsmechanismen: van het ontwikkelen van wapentechnologie tot juridische verdediging tegen beschuldigingen van oorlogsmisdaden.

Students demonstrate at the job fair at Tel Aviv University against the arms companies, December 2021. Photo: Hamushim

Een paar maanden geleden vond de Technology Employment Fair plaats aan de Universiteit van Tel Aviv. Het is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij verschillende hightech bedrijven worden uitgenodigd om stands op de campus neer te zetten en studenten proberen te overtuigen dat bij hen werken een eerste stap is naar een succesvolle carrière. Naast gigantische bedrijven als Apple, Cisco, Amazon en Samsung heeft de universiteit ook [Israëlische] wapenbedrijven Rafael, IAI, Bet Shemesh Engines, het Negev Nuclear Research Center en Elbit Systems uitgenodigd, evenals de Israëlische inlichtingenorganisaties: de Shin Bet en de Mossad.

Elk van de kraampjes was beladen met snacks en merksnuisterijen, die de bedrijven uitdeelden in ruil voor een paar minuten tijd van de studenten, waarbij vertegenwoordigers van het bedrijf een hoog loon, uitdagende en bevredigende projecten en kansen voor vooruitgang binnen de hiërarchie van de organisatie beloofden. De vertegenwoordigers waren minder bereid te discussiëren over de producten die hun bedrijf ontwikkelt.

Vertegenwoordigers van IAI, die een kraam met gesuikerde popcorn bemanden, vermeldden niet dat door het bedrijf geproduceerde drones gerichte en precisie aanvallen uitvoerden op burgers in Gaza, of de Europese Unie dienden bij het lokaliseren en blokkeren van vluchtelingen. Het warme welkom van het bedrijf aan Min Aung Hlaing, de generaal die vorig jaar Myanmar in een militaire staatsgreep overnam, terwijl hij Israël bezocht, werd niet genoemd. Na het bezoek verkochten IAI en de VS aanvalsboten aan Hlaing, ondanks een wapenembargo dat door de Europese Unie was opgelegd vanwege betrouwbare rapporten over de wreedheden die het leger onder Hlaing’s bevel had gepleegd tegen de Rohingya-minderheid.

Vier maanden voor het bezoek van Hlaing waarschuwde het U.S. Holocaust Memorial Museum dat Myanmar op het punt staat genocide te plegen op de Rohingya. In 2017, twee maanden voordat de deal voor de verkoop van de aanvalsboten werd ondertekend, verklaarde een VN-delegatie dat de strijdkrachten van Myanmar een “berekende terreurcampagne” voerden met als doel de staat van de Rohingya-minderheid te zuiveren.

In de kraam van Elbit Systems zou men een thermoskan en koffie kunnen ontvangen, maar niet vernemen dat Elbit Systems verantwoordelijk is voor het plaatsen van bewakingsapparatuur langs de scheidingsmuur, die werd opgericht om delen van de Westelijke Jordaanoever bij Israël te annexeren, en om de zuivering van deze gebieden van Palestijnse inwoners te vergemakkelijken.

Israëls oorlogen worden ook gevoed door wapens die door het bedrijf worden geproduceerd. De IDF vertrouwt op Elbit Systems om meer dodelijke wapens te produceren dan externe leveranciers. Volgens berichten in de media heeft Elbit Systems de productie van artilleriekanonnen voor de IDF op zich genomen in plaats van de Duitse KMW. Hoewel KMW de aanbesteding won, koos het leger Elbit Systems uit bezorgdheid dat Duitsland zou verbieden zijn kanonnen te gebruiken om clusterbommen af te vuren, na de bombardementen op de dorpen in Zuid-Libanon in 2006, die een commandant van een artillerie-eenheid later beschreef als “krankzinnig en monsterlijk.”

De banden tussen de Universiteit van Tel Aviv en Elbit Systems gaan verder dan een jaarlijkse uitnodiging voor de Technology Employment Fair. Sinds 2018 nodigt de universiteit studenten van de faculteiten exacte wetenschappen en techniek uit voor meer dan vijftien verschillende evenementen die Elbit Systems organiseert met als doel medewerkers te werven. Tot de evenementen behoorden een Chanoeka-feest, Vrouwendag en een technologische uitdaging geïnspireerd door Alice in Wonderland.

Naast deze evenementen hebben de universiteit en Elbit Systems de afgelopen vijf jaar het InnoBit-programma uitgevoerd. Voor studenten is InnoBit een ingenieursopleiding die geldt als afstudeerproject en studiepunten oplevert. Voor Elbit Systems is het een tool om medewerkers te werven en technologische ontwikkelingen te subsidiëren. Alle deelnemers aan het programma zijn verplicht om een ​geheimhoudingsovereenkomst met Elbit Systems te ondertekenen en zich vooraf te verplichten om een ​”exclusieve, wereldwijde licentie zonder betaling aan Elbit Systems te geven om het intellectuele eigendom [ontwikkeld binnen het project] zonder enige beperking te gebruiken in de werkgebieden van het Elbit-systeem: militaire, paramilitaire en binnenlandse veiligheid.”

Dit is niet de enige manier waarop Elbit Systems onderzoeksvooruitgang van de academische wereld benut om winst te genereren. In 2019, nadat de technische afdeling van de Universiteit van Tel Aviv de tools demonstreerde die het had ontwikkeld op de wapenbeurs AUS&R [Autonomous Unmanned Systems and Robotics], begon de samenwerking tussen de universiteit en Elbit Systems op het gebied van autonome drone-navigatie. Ook het senior personeel van de universiteit ondersteunt het bedrijf. De universiteit organiseerde verschillende bijeenkomsten tussen senior executives van Elbit Systems en professoren om Elbit Systems bloot te stellen aan “nieuwe baanbrekende innovaties” op het gebied van cyber- en vliegtuigaandrijving, om “de overdracht van technologie van een onderzoeksinstelling naar een industrieel bedrijf voor baanbrekende producten te ontwikkelen.”

Uit forensisch onderzoek bleek dat door Elbit Systems geproduceerde en aan Ethiopië verkochte cybertools werden gebruikt om oppositieleden te bespioneren, en er bestaat uitgebreide documentatie over het gebruik van Elbits drone tegen burgers, zoals in het geval van de moord op vier [Palestijnse] kinderen op het strand van Gaza tijdens de Israëlische aanval op de Gazastrook in 2014 (operatie “Protective Edge”). Het is heel goed mogelijk dat deze misdaden, en de misdaden waarvoor Elbit Systems in de toekomst verantwoordelijk zal zijn, mogelijk zijn gemaakt dankzij de steun van de Universiteit van Tel Aviv.

Afgezien van de warme relatie tussen wapenbedrijven en de universiteit, speelt laatstgenoemde een belangrijke rol bij het vormgeven van de Israëlische veiligheidsdoctrine. De ethische code van de IDF is ontwikkeld en onderhouden in samenwerking met emeritus professor Asa Kasher, voormalig voorzitter van professionele ethiek en praktijkfilosofie. Kasher leverde een complexe academische analyse, volgens welke de hoeveelheid schade aan de burgerbevolking tijdens Operation Accountability (1993) “legitiem en in de juiste dosering” was. Meer dan 90% van de slachtoffers bij de operatie waren burgers die door de IDF werden aangevallen met het verklaarde doel de bevolking in Zuid-Libanon te terroriseren, om een ​​stroom vluchtelingen naar Beiroet op gang te brengen.

Het Institute of National Security Studies (INSS), dat verbonden is aan de Universiteit van Tel Aviv, heeft ook een aanzienlijke invloed op het Israëlische veiligheidsbeleid. Het instituut neemt gepensioneerde IDF-officieren aan en onderhoudt nauwe banden met politici en generaals. Na de Tweede Libanonoorlog promootte het instituut de principes van de “Dahiya-doctrine” (genoemd naar de sjiitische wijk in het zuiden van Beiroet), die de Gaza-operaties sinds 2008 heeft geleid. In een artikel gepubliceerd door het voormalige hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Giora Eiland legde namens het INSS uit dat de IDF oorlogen moet winnen door “huizen en infrastructuur te vernietigen en honderdduizenden leed te veroorzaken”.

Een andere bijdrage van de academische wereld aan de bezettingsmechanismen is directer: het trainen van soldaten om complexe missies uit te voeren die professionele kennis vereisen door middel van de academische reserveprogramma’s. De academische reserve op de juridische afdeling leidt advocaten op voor de militaire advocaat-generaal, die zich bezighoudt met het witwassen van [Israëls] oorlogsmisdaden en het vermijden van internationale controlemechanismen. Een van de afgestudeerden van het academische reserveprogramma aan de universiteit van Tel Aviv is professor Gabriella Blum, die als onderdeel van haar werk bij de militaire advocaat-generaal de basis legde voor een wettelijke goedkeuring van buitengerechtelijke executies. Blum bepaalde dat elke Palestijn die wordt geïdentificeerd als een medewerker van een gewapende organisatie “een legitiem doelwit is en in de rug kan worden geschoten terwijl hij slaapt”.

De Israëlische academische wereld in het algemeen, en de Universiteit van Tel Aviv in het bijzonder, nemen dus deel aan Israëls mechanismen van bezetting en oorlog op elk niveau: het vormgeven van de militaire doctrine en de ethische code die het opzettelijk aanvallen van burgers mogelijk maken, het ontwikkelen van de technologie die de uitvoering van dit mogelijk maakt doctrine zo nauwkeurig mogelijk, en tot slot – het bieden van juridische verdediging tegen beschuldigingen van oorlogsmisdaden.

Dit artikel is oorspronkelijk in april 2022 in de Hebreeuwse tijdschriften “Kol Hastudentim” en “Zo Haderech” gepubliceerd. Het is met toestemming van de auteur vertaald door Shir Hever.

Dit artikel is overgenomen van bdsmovement.net en geschreven door Yaniv Cogan

 

Doneren

BDS Nederland op Twitter