20 November 2021

Protest: Geen uitstel maar afstel voor het wapensymposium van NIDV

#DefundDEATH: Onze Eisen

Afgelopen donderdag was docP – BDS Nederland, samen met onder andere Free Palestine Maastricht, in Rotterdam om een harde vuist te maken tegen de NEDS Wapenbeurs die deze week in Ahoy plaats zou vinden. De NIDV – Nederlandse Industrie voor Defensie & Veiligheid, houdt een jaarlijks symposium in Rotterdam Ahoy waar defensie en industrie elkaar ontmoeten. Hierbij nemen ook de Israëlische bedrijven Elbit, IAI en Rafael deel – drie bedrijven die hun wapens trots adverteren als “battle tested”: dat wil zeggen, uitgeprobeerd op Palestijnse burgers!

De Israëlische wapenindustrie is een moord-industrie: zij profiteert van de dood van het Palestijnse volk, en is nauw verbonden met het Israëlische bezettingsapparaat. Elke samenwerking met deze wapenindustrie draagt bij tot de versterking en uitbreiding van de Israëlische bezetting van Palestina. De Nederlandse overheid maakt zich duidelijk medeplichtig.

De economie van Israël is erg afhankelijk van wapens die als ‘battle tested’ op de markt worden gezet. Vooral de Gazastrook fungeert als “testgebied”. Verboden type kogels worden hier gebruikt. Het type kogels dat explodeert in het lichaam en dodelijke of levenslange gevolgen heeft. Daarnaast zijn er de hoogtechnologische repressie– en bewakings-technologieën die worden aangewend bij de scheidingsmuur, de militaire controleposten en het in stand houden van de bezetting. Deze militaire middelen worden ingezet bij het uitbreiden van nog meer -volgens het internationaal recht- illegale Israëlische nederzettingen in Palestina. De Palestijnse bevolking wordt uitgemoord, onderdrukt en verdreven met inzet van deze militaire middelen.

Geen uitstel, maar afstel

Dit jaar werd de beurs uitgesteld vanwege de nieuwe corona maatregelen – “gezondheidsredenen”.  MAAR: hoe gezond is het om een langeafstandsraket op je dak te krijgen? Hoe gezond is het om in apartheid te wonen, om geen vast dak over je hoofd te hebben, om geen toegang te hebben tot gezonde levensmiddelen omdat de Israëlische staat die afhoud? Wij protesteerden dus alsnog: wij eisen geen uitstel van de beurs, maar afstel!

Nederlandse samenwerking met met Israëlische wapenbedrijven

Maar het wordt nog erger. Niet alleen host de Nederlandse overheid de 3 Israëlische wapenbedrijven, maar Rutte en zijn demissionaire kabinet  sponsoren actief de bedrijven zelf, door de inkoop van militaire materialen. Neem dit: de Nederlandse overheid kocht in het afgelopen jaar meer dan 100 miljoen euro aan militaire uitrusting aan de Israëlisch wapenfarbrikant Elbit System -45 miljoen aan militaire radio’s, 12 miljoen euro aan nachtzichtbrillen,  20 miljoen aan tank-computers, 68 miljoen aan gevechtsvoertuigen – allemaal geldt dat onze overheid direct in de handen speelt van de Israëlische wapenindustrie.De Veiligheidsregio Haaglanden werkt daarnaast samen met de Israëlische wapenproducent Elbit aan een drone-project, waarbij technologie toegepast wordt die is gebruikt bij bombardementen op Palestijnen. In 2020 sloot de Nederlandse politie een contract met Cyber Intelligence, een andere dochteronderneming van Elbit Systems, voor het leveren van een aftapsysteem als onderdeel van de Elbit Systems’ Intelligence 360-suite.

Nederland verbiedt al jarenlang het overgrote deel van wapenexport naar Israël om te “voorkomen” dat deze tegen de Palestijnse burgerbevolking zal worden gebruikt. Maar Nederland werkt WEL samen met Israëlische wapenproducenten en schaft op grote schaal wapens van Israël aan die op Palestijnen zijn uitgetest. Ondanks alle mensenrechtenschendingen en schendingen van internationale verdragen ging en gaat de Nederlandse regering in zee met deze bedrijven! Rutte en zijn demissionaire kabinet hebben bloed aan hun handen! Dit kunnen wij niet pikken.

Op donderdag 18 november stonden wij daarom in het centrum van Rotterdam met een grote groep activisten, om te eisen dat de Nederlandse overheid en de stad Rotterdam haar samenwerking met de Israëlische moord-industrie geheel afgekapt. Het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen met ons stonden in solidariteit met de Palestijnen.

We liepen door het de binnenstad en lieten van ons horen: VIVA VIVA PALESTINA. De boodschap was duidelijk. Maar hier eindigt het niet. Wij hebben een aantal eisen voor de Nederlandse overheid.

Onze eisen

  • Wij eisen dat de Rotterdamse gemeente verantwoording gaat afleggen voor het mogelijk maken van dit event en ervan af zal zien om dit event in de toekomst te organiseren
  • Wij eisen dat de Nederlandse regering per direct stopt met het inkopen van wapens van Israëlische wapenbedrijven, en de samenwerking met de Israëlische wapenindustrie geheel stopzet.
  • Wij eisen dat de Nederlandse regering een halt toeroept aan Israëls schendingen van het internationaal recht en de moord op Palestijnen.

Wij stoppen niet: Defund Death! 

BDS Nederland op Twitter