10 September 2020

Docaviv filmfestival in apartheid Tel Aviv opgeschrikt door annuleringen in laatste week na BDS-oproep

Docaviv, het Tel Aviv International Documentary Film Festival 2020, sluit deze week, met opmerkelijke annuleringen van vier internationale filmmakers en gasten.

Het apartheidfestival in Tel Aviv, dat grotendeels online plaatsvindt, werkt samen met het ministerie van Cultuur en Sport van de extreemrechtse Israelische regering en de gemeente Tel Aviv. Het erkent ook de steun van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onder degenen die zich terugtrokken uit het festival, als gevolg van privé-oproepen van aanhangers van de culturele boycot van Israel, zijn Cíntia Gil, festivaldirecteur van Sheffield Doc / Fest, en de Deense filmmaker Eva Marie Rødbro, wiens lange documentaire I Love You I Miss You I Hope I See You Before I Die werd teruggetrokken uit Docaviv’s Depth of Field-wedstrijd.

Gil, ook lid van de Executive Board van Apordoc, de Portugese Documentary Film Association en de voormalige directeur van Doclisboa, bevestigde tegenover Comité de Solidariedade com a Palestina dat ze zich had teruggetrokken als jurylid van het Docaviv-festival.

Dit volgde op privé-oproepen van het Comité en de antiracistische organisatie SOS Racismo Portugal, onder verwijzing naar de oproep van Palestijnse filmmakers en het bredere maatschappelijk middenveld voor de boycot van Israelische culturele instellingen die medeplichtig zijn aan Israels schendingen van de Palestijnse mensenrechten.

Naast Eva Marie Rødbro trok een andere internationale filmmaker zijn film terug uit het programma van het festival, en een andere internationale gast van het festival annuleerde zijn deelname, beiden willen op dit moment niet genoemd worden.

Alle vier de filmmakers en gasten die zich terugtrokken, waren persoonlijk benaderd door aanhangers van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging voor Palestijnse mensenrechten en hebben hun betrokkenheid geannuleerd als gevolg van die oproepen.

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israel (PACBI) heeft elke annulering geverifieerd samen met partners in Denemarken, Portugal en elders. Alle vier de deelnemers zijn verwijderd uit het programma van Docaviv.

In 2014 behoorde acteur en activist Danny Glover tot degenen die de opname van de film American Revolutionary: the Evolution of Grace Lee Boggs in Docaviv’s editie van 2014 veroordeelden, waarbij hij schreef: “we zijn solidair met de mensen van Palestina”. In 2019 weigerde de Marokkaanse filmmaker Nadir Bouhmouch een uitnodiging om zijn film in te dienen bij Docaviv.

Alia Malak, van PACBI, zei:

We danken elke internationale filmmaker en gast die zich heeft teruggetrokken uit Docaviv 2020 vanwege zijn medeplichtigheid aan het meedogenloze Israelische regime van apartheid, bezetting en kolonisten-kolonialisme, en in solidariteit met het Palestijnse volk.

Duizenden kunstenaars, waaronder veel cineasten en LGBTQ + -filmmakers, hebben publiekelijk hun goedkeuring gehecht – en velen hebben gehoor gegeven – aan de boycot van medeplichtige Israelische culturele instellingen, waarbij ze hun ethische plicht erkennen om geweldloze strijd voor gerechtigheid niet te schaden en weigeren om Israels oorlogsmisdaden en schendingen van het internationaal recht te kunstwassen.

Docaviv heeft zich nooit uitgesproken voor de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk, zoals vastgelegd in het internationaal recht. Ze hielden zelfs hun mond toen Israelische straaljagers opzettelijk het culturele centrum Said al Mishal in Gaza bombardeerden en verwoestten, inclusief de kinderbioscoop.

Ondanks de beste inspanningen van de zogenaamde “Creative Community for Peace” – een goed gefinancierde, nauwelijks verhulde dekmantel voor de extreemrechtse Israelische regering en haar lobby – blijft de steun voor de vreedzame BDS-beweging groeien onder kunstenaars en diverse gemeenschappen wereldwijd. We dringen er bij alle internationale film- en tv-medewerkers op aan om zich bij hen aan te sluiten. ”

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israel (PACBI) is een van de oprichters van het Palestijnse BDS National Committee dat de wereldwijde BDS-beweging leidt.

Bron: BDSMovement.net

BDS Nederland op Twitter