9 January 2016

DocP’s nieuwjaarswens: mooie toespraak Raad van Bestuur G4S Nederland

Wij hebben een nieuwjaarswens: dat de medewerkers van de multinational G4S in Nederland, informatie krijgen over hoe G4S in Israël zijn geld voor het wereldwijde bedrijf verdient. Het mooiste zou het zijn als de voorziter van de Raad van Bestuur van G4S Nederland zelf in zijn Nieuwjaarstoespraak het volgende zegt:

“Beste mensen,

Nu ik jullie heb bedankt voor alle inspanningen in het afgelopen jaar, wil ik dat wij elkaar aan het begin van 2016 eens diep in de ogen kijken. Onlangs bezocht ik de Israëlische tak van ons bedrijf. En ik moet u zeggen: ik ben mij rot geschrokken! G4S levert producten en diensten die door Israël worden ingezet voor schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht.

Misschien wisten jullie al dat in Israël en de bezette gebieden twaalf miljoen mensen wonen. En dat zes miljoen daarvan – Palestijnen – als tweede of derderangs burgers behandeld worden. De Gazastrook is een openlucht-concentratiekamp; de Westelijke Jordaanoever gaat momenteel diezelfde richting op; Oost-Jeruzalem begint op een door soldaten omsingeld ghetto te lijken. De Palestijnen in Israël hebben reden om bang te zijn dat zij ook aan de beurt komen.

Ik hoorde tijdens mijn zakenreis voor ons bedrijf dat er meer dan 6.000 Palestijnen in Israëlische gevangenissen zitten. Ik was verbijsterd toen men mij vertelde onder welke afschuwelijke omstandigheden deze mensen hun jaren moeten doorbrengen en toen ik hoorde hoeveel razzia’s er elke nacht plaatsvinden. Toen men mij vertelde dat ook kinderen dagelijks meegesleept worden en in militaire voertuigen worden afgevoerd, wilde ik het eerst niet geloven. Ook kon ik de verhalen niet geloven over de moordpartijen bij de checkpoints waar wij als G4S worldwide zo trots op zijn. Maar ik heb de films gezien en de rapporten gelezen.

Wij, als G4S, leveren daarvoor spullen, wij verdienen daaraan. Onze eigen media directeur in Londen, Nigel Fairbrass, benoemde die schandalige gang van zaken begin december 2015 als volgt:

Hij zei dat ons bedrijf diensten en onderhoud levert voor apparatuur voor doorlichting van bagage en metaaldetectors te bebruiken bij checkpoints, waaronder een aantal langs de scheidingsmuur. G4S verzorgt ook de installatie en het onderhoud van electronische veiligheidssystemen, zoals gesloten tv-circuits (CCTV), toegangscontrolesystemen en omroepsystemen in een aantal Israëlische gevangenissen.

Ik ben toen maar eens gaan lezen in de rapporten van het Zweedse International Humanitarian Law Resource Centre Diakonia en de Israëlische organisatie Who Profits. Kort samengevat las ik daarin:

G4S levert: (1e) Veiligheidssystemen in verband met inhechtenisneming en ondervraging van Palestijnse politieke gevangenen, zowel in Israël als in de bezette gebieden. Deze faciliteiten ‘verwerken’ ook een groot aantal gevangen Palestijnse kinderen. (2e) Uitrusting en onderhoudsdiensten voor Israëlische checkpoints in de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief checkpoints in de scheidingsmuur. (3e) beveiliging van bedrijven in illegale Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever. (4e) Beveiligingssystemen voor het hoofdbureau van de Israëlische politie in de Westelijke Jordaanoever.

Nu begrijp ik eindelijk waarom G4S al zo’n tien jaar vanuit de hele wereld opgeroepen wordt om zijn activiteiten in Israël/Palestina te beëindigen. Sterker nog, ik begin het bizar te vinden dat Nigel Fairbrass als excuus aanvoert dat G4S niet zelf de Israëlische gevangenissen runt:

‘We don’t operate the equipment, all we do is supply it and maintain it. The suggestion that we run prisons or that our staff come into contact with prisoners or with people travelling through check points is completely erroneous.’

Mijn boodschap aan jullie, medewerkers van G4S Nederland, is: ‘contractors’ zoals G4S helpen leger en regering van Israël om te vernietigen wat nog resteert van de Palestijnse samenleving. Om die reden is het urgent dat wij binnen G4S besluiten om daarmee te stoppen.

En hiermee beeïndig ik mijn nieuwjaarstoespraak”

 

DocP houdt er rekening mee dat de Raad van Bestuur van G4S Nederland nog niet zover is. Daarom blijven wij, samen met vele anderen, van G4S eisen dat het stopt met medewerking aan de schending van mensenrechten en schending van het internationaal recht, door Israël.

Namens docP wens ik u een gelukkig en rechtvaardig 2016.

 

Benji de Levie, voorzitter

 

 

 

 

BDS Nederland op Twitter