24 September 2019

Dortmund weigert literaire prijs om steun aan BDS: honderden schrijvers op de bres

Honderden internationaal gerenommeerde schrijvers hebben de beslissing van de Duitse stad Dortmund veroordeeld om auteur Kamila Shamsie een literaire prijs te weigeren vanwege haar steun aan de Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) beweging voor Palestijnse rechten.

In een brief gepubliceerd in de London Review of Books, spraken de auteurs hun “ontsteltenis” uit over het besluit van Dortmund om Shamsie te “straffen” voor haar politieke opvattingen. “Wat is de betekenis van een literaire prijs die het recht om te pleiten voor mensenrechten, de principes van gewetensvrijheid en meningsuiting, en de vrijheid om te bekritiseren ondermijnt? Zonder deze worden kunst en cultuur betekenisloze luxe”, aldus de brief.

De auteurs publiceerden ook de reactie van Shamsie op de beslissing en bekritiseerden Dortmund dat die niet in hun eigen verklaring was opgenomen. Shamsie vertelde vorige week aan Middle East Eye dat ze de stad had gevraagd om haar reactie te publiceren. Een van de ondertekenaars, Aamer Hussein, een Brits-Pakistaanse verteller en romanschrijver en een fellow van de Royal Society of Literature, vertelde MEE vorige week dat hij het eens was met Shamsie’s standpunt. “Ze is altijd een schrijfster geweest en openbare intellectueel van voorbeeldige integriteit, eerlijkheid en morele moed, en ik ben eerlijk gezegd verbaasd dat een prijs van een schrijver kan worden teruggetrokken vanwege haar verdediging van de mensenrechten,” zei Hussein.

De tweejaarlijkse prijs uitgereikt door Dortmund is vernoemd naar de joodse schrijver Nelly Sachs om auteurs te vieren wiens werk ‘tolerantie, respect en verzoening’ viert. De stad zei vorige week dat de jury niet op de hoogte was van de steun van Shamsie voor BDS.

Vorige week kondigde de gemeenteraad van Dortmund aan dat de juryleden hun beslissing om Shamsie de prijs toe te kennen heroverwogen na een bericht op het alt-right blog Ruhrbarone over Shamsie’s steun voor BDS. Ruhrbarone is eerder door BDS-activisten beschuldigd van het oproepen van een “genocide tegen Palestijnen” na het tweeten van een afbeelding in november, waarin werd opgeroepen om Gaza te transformeren in een open-gegoten mijn – een enorme open pit – met de hashtag #IsraelUnderFire . De tweet werd vervolgens verwijderd.

BDS Nederland op Twitter