23 September 2020

Dring tijdens de VN-top aan op onderzoek naar de Israelische apartheid

Sluit je aan bij honderden maatschappelijke organisaties die eisen dat de Algemene Vergadering van de VN en de lidstaten de Israelische apartheid onderzoeken

Vertegenwoordigers van regeringen van over de hele wereld komen deze week bijeen op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York voor de 75e Algemene Vergadering (AVVN) van de VN. Palestijnen en voorstanders van hun rechten hebben jouw hulp nodig om ervoor te zorgen dat de AVVN reageert op de Palestijnse vraag naar vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid.

Vandaag hebben meer dan 452 mondiale maatschappelijke organisaties – vakbonden, bewegingen en politieke partijen uit tientallen landen over de hele wereld – een brief vrijgegeven waarin ze de AVVN en haar lidstaten oproepen om internationaal onderzoek te starten naar het apartheidsregime van Israel over het Palestijnse volk, en om alle staten gerichte sancties op te laten leggen om de Israelische apartheid en de illegale annexatie van Palestijns land te stoppen.

Apartheid is een misdaad tegen de menselijkheid en staten zijn verantwoordelijk voor het beëindigen van de illegale situatie. De Verenigde Naties onderzochten apartheid in Zuid-Afrika en legden daar sancties op aan het apartheidsregime, wat bijdroeg aan het beëindigen ervan. Het is de hoogste tijd voor de VN om hetzelfde te doen met Israel.

Zorg ervoor dat UNGA-president Volkan Bozkir de eis hoort dat de VN de Israelische apartheid onderzoekt door deze op sociale media te delen:

Palestijnen en voorstanders van mensenrechten organiseren een week van actie om deze oproep van het maatschappelijk middenveld tot verzet tegen het Israelische regime van kolonialisme en apartheid zichtbaar te maken, en we hopen dat je kunt meedoen.

  • Dinsdag 22 september: Lancering van de actieweek. Deel de open brief aan de AVVN en verspreid deze wereldwijde oproep aan de VN om de Israelische apartheid te onderzoeken
  • Woensdag 23 september: Kennis is macht! Blijf op de hoogte en bekijk de lijst met bronnen die we delen op sociale media, en #EducateAgainstApartheid.
  • Donderdag 24 september, 16-18 uur Palestijnse tijd: Twitterstorm. Doe mee met een twitterstorm waarin de medeplichtigheid van bedrijven en regeringen aan de Israelische apartheid wordt benadrukt. We zullen de tweets met afbeeldingen die dag mailen.
  • Vrijdag 25 september: Lancering van de video: “Levens onder apartheid”.

Bron: BDSMovement.net

BDS Nederland op Twitter