16 July 2014

Dringende oproep door maatschappelijke organisaties uit Gaza: Kom nu in actie!

Verklaring uitgegeven door de BNC op 13 juli 2014

Wij Palestijnen die vastzitten in het met bloed rood gekleurde en belegerde Gaza doen een beroep op mensen over de hele wereld om in actie te komen, te protesteren en de BDS acties tegen Israël te intensiveren totdat dit land de moorddadige aanval op onze bevolking staakt en daarvoor rekenschap aflegt.

De wereld heeft ons alweer de rug toegekeerd en gedurende de afgelopen 4 dagen zijn wij in Gaza aan ons lot overgelaten en waren wij getuige van de ene massamoord na de andere. Terwijl u deze woorden leest, zijn er meer dan 120 Palestijnen gedood, waarvan 25 kinderen. Meer dan 1000 zijn gewond geraakt, waarvan velen met afschuwelijke verwondingen die voor altijd hun dagelijks leven zullen bemoeilijken– meer dan tweederde van de gewonden zijn vrouwen en kinderen.

We weten zeker dat veel meer mensen de ochtend niet zullen halen. Wie van ons zal de volgende zijn, terwijl we vanavond weer wakker liggen door het lawaai van de verwoestingen? Zullen wij op de volgende foto staan, onherkenbaar verminkt door Israëls verscheurende en ledematen-afrukkende vernietigingsmachinerie?

Wij roepen op tot een definitief einde aan de misdaden tegen ons en tegen de onderdrukking van ons volk. Wij roepen op tot:

Wapenembargo’s tegen Israël, sancties die een einde maken aan de aanvoer van wapens en militaire hulp vanuit Europa en de Verenigde Staten, die Israël in staat stellen om deze oorlogsmisdaden te begaan

  • Het opschorten van alle vrijhandels- en bilaterale verdragen met Israël zoals het EU-Israël Associatieverdrag
  • Boycot, desinvesteren en sancties, waarvoor door de overgrote meerderheid van Palestijnse maatschappelijke organisaties in 2005 is opgeroepen.

Zonder druk en isolatie heeft het Israëlische regime keer op keer bewezen dat het niet zal stoppen met het aanrichten van zulke slachtingen zoals we nu om ons heen zien, en dat het niet zal stoppen met de al tientallen jaren durende systematische etnische zuiveringen, militaire bezetting en apartheidspolitiek.

Wij schrijven dit op zaterdagavond (12 juli vert.), en zitten opnieuw als verlamd in onze huizen terwijl de bommen op Gaza vallen. Wie kan ons zeggen wanneer deze aanvallen zullen stoppen? Bij iedereen ouder dan 7 jaar staan de stromen van bloed in het geheugen gegrift die in Gaza door de straten van vloeiden toen in ruim 3 weken tijd in 2009 meer dan 1400 Palestijnen zijn gedood, waaronder meer dan 330 kinderen.

Witte fosfor en andere chemische wapens werden ingezet tegen de burgerbevolking en hebben onze grond besmet met als gevolg een toename van het aantal mensen met kanker. In één week tijd in november 2012 vielen er nog eens 180 doden.

En deze keer? 200, 500, 5000? Wij vragen: hoeveel levens moeten wij nog geven voordat de wereld actie onderneemt? Wanneer is er genoeg bloed gevloeid? Voordat de Israëlische bombardementen begonnen, heeft een lid van de Israëlische Knesset, Ayelet Shaked van de extreem rechtse Joodse Huis partij, opgeroepen tot genocide op de Palestijnse bevolking:

 Ze moeten weg, evenals de huizen waarin ze de slangen hebben uitgebroed. Anders worden daar meer slangen gekweekt.

Op dit moment is het moorddadige Israel tot alles in staat. Want onze bevolking die merendeels bestaat uit kinderen zijn voor hen niet meer dan slangen.

Omar Ghraib uit Gaza zei:

 Het breekt je hart als je de foto’s ziet van kleine jongetjes en meisjes die zo wreed zijn gedood. Of die van een oudere vrouw door een bom op haar huis gedood terwijl ze de vasten brak met de iftar maaltijd na het avondgebed. Ze stierf met de lepel in haar hand, een beeld dat nog lang in mijn hoofd zal rondspoken.

 Complete huizenblokken zijn doelwit en hele families zijn vermoord. In de vroege ochtend van donderdag is het hele al-Haj gezin uitgeroeid – vader Mahmoud, moeder Bassema en 5 kinderen. Zonder waarschuwing vooraf is een gezin onder vuur genomen en van het leven beroofd. Donderdagavond weer, zonder waarschuwing, weer vijf doden, waarvan vier uit het gezin Ghannam, onder wie een vrouw en een zevenjarig kind.

Op dinsdag morgen kreeg de Kaware familie een telefoontje dat hun huis van 3 verdiepingen zou worden verwoest. De familie was bezig te vertrekken toen een opslagtank met water werd geraakt, maar gingen toen terug met buurtgenoten, die allemaal naar hun huis kwamen om hen bij te staan.

De Israëlische straaljagers bombardeerden het gebouw waarvan het dak volstond met mensen, ze wisten heel goed dat het burgers waren. Zeven mensen waren op slag dood, van wie 5 kinderen jonger dan 13 jaar. Vijfentwintig mensen raakten gewond, de 8-jarige Seraj Abd al-Aal stierf later die avond aan zijn verwondingen.

Misschien probeerde deze familie een beroep te doen op een blijk van medemenselijkheid door het Israëlische regime, ze zullen toch geen dak dat vol staat met burgers bombarderen? Maar terwijl wij families rondom ons heen uit elkaar gereten zien worden, wordt het duidelijk dat de Israëlische acties niets met medemenselijkheid te maken hebben.

Andere doelwitten die getroffen zijn zijn o.a. een auto die duidelijk beplakt was met stickers met “TV” waarbij de onafhankelijke journalist Hamed Shebab gedood werd en 8 anderen gewond raakten, een reddingsvoertuig van de Rode Halve Maan en ziekenhuizen met evacuaties en nog meer gewonden als gevolg.

Deze jongste barbaarse acties kunnen niet los worden gezien van Israëls onmenselijke blokkade van Gaza die al zeven jaar duurt en die de aanvoer van goederen en het personenverkeer vanuit en naar Gaza volledig heeft stilgelegd, met als gevolg ernstige tekorten aan medicijnen en voedsel zoals door alle ziekenhuizen en klinieken in de Gazastrook nu wordt gemeld.

De invoer van cement nodig voor de herbouw van huizen verwoest door de Israëlische aanvallen is geblokkeerd en veel gewonden en zieken kunnen nog steeds niet naar het buitenland reizen voor een noodzakelijke medische behandeling waardoor meer dan 600 patiënten onnodig zijn overleden.

Terwijl er meer nieuws bekend wordt en Israëlische leiders zweren dat de volgende fase van geweld er aan komt, weten we dat er nog meer verschrikkingen aan komen. Daarom roepen wij jullie op ons niet de rug toe te keren. We doen een beroep op jullie om op te staan voor gerechtigheid en menselijkheid en te demonstreren voor en steun te geven aan de heldhaftige mannen, vrouwen en kinderen in de Gazastrook, die de zwartste tijden ooit tegemoet gaan.

Wij dringen aan op internationale actie:

 

  • Het verbreken van diplomatieke banden met Israël
  • Berechten voor oorlogsmisdaden
  • Met onmiddellijke ingang internationale bescherming van de burgers in Gaza

Wij roepen jullie op om je aan te sluiten bij de groeiende internationale BDS-Campagne om deze schurkenstaat die opnieuw zo gewelddadig is en toch onbestraft blijft, ter verantwoording te roepen.

Sluit je aan bij de wereldwijd groeiende groep mensen die zich voor de zaak inzetten tot de dag aanbreekt waarop Palestijnen niet meer hoeven op te groeien temidden van dood en verwoesting, gezaaid door het Israëlische regime.

Wanneer wij ons vrij kunnen bewegen, wanneer de belegering is opgeheven, wij niet meer bezet zijn en er eindelijk gerechtigheid komt voor alle Palestijnse vluchtelingen.

KOM NU IN ACTIE, VOOR HET TE LAAT IS.

 

Ondertekend door

Palestinian General Federation of Trade Unions
University Teachers’ Association in Palestine
Palestinian Non-Governmental Organizations Network (Umbrella for 133 orgs)
General Union of Palestinian Women
Medical Democratic Assembly
General Union of Palestine Workers
General Union for Health Services Workers
General Union for Public Services Workers
General Union for Petrochemical and Gas Workers
General Union for Agricultural Workers
Union of Women’s Work Committees
Pal-Cinema (Palestine Cinema Forum)
Youth Herak Movement
Union of Women’s Struggle Committees
Union of Synergies—Women Unit
Union of Palestinian Women Committees
Women’s Studies Society
Working Woman’s Society
Press House
Palestinian Students’ Campaign for the Academic Boycott of Israel
Gaza BDS Working Group
One Democratic State Group

BDS Nederland op Twitter