2 July 2014

Druk vanuit de BDS Movement dwingt G4S zich terug te trekken uit het Israëlische gevangenis systeem

Verklaring Palestinian BDS National Committee (BNC) uitgegeven op 17 juni 2014

 

  • G4S kondigt een toekomstige terugtrekking aan uit de gevangenissen, maar de BDS campagnes moeten druk blijven uitoefenen totdat het daadwerkelijk zover is
  • De United Methodist Church (US) hebben hun investeringen, evenals de Bill and Melinda Gates Foundation, teruggehaald uit G4S
  • Solidariteit met de Palestijnse politieke gevangenen! Stop de Administratieve Hechtenis nu!

 

Terwijl voor meer dan 100 Palestijnse politieke gevangenen hun hongerstaking de 55ste dag in gaat (op 17 juni j.l.) , de langste ooit, wordt de campagne tegen G4S mbt hun rol in het Israëlische gevangenis systeem en de bezetting steeds succesvoller.

Het Britse beveiligingsbedrijf G4S kondigde kortgeleden aan dat het contract met de Israeli Prison Service niet verlengd zal worden na afloop van het huidige contract in 2017. Het besluit volgt op een door de Palestijnen geleide BDS campagne waardoor het bedrijf al voor miljoenen dollars aan contracten is misgelopen en dat de Bill Gates Foundation heeft doen besluiten hun investingen in dit bedrijf ter waarde van 170 miljoen dollar volledig terug te trekken.

Het laatste nieuws is dat het Algemeen Bestuur van het Pensioen- en Gezondheidsfonds (GBPHB) van de Amerikaanse United Methodist Church de managers van het fonds hebben opgedragen om alle aandelen in G4S te verkopen.

De samenwerking tussen Palestijnse en internationale solidariteitsbewegingen, vakbonden en andere organisaties wereldwijd is effectief gebleken in het uitoefenen van druk op het grootste beveiligingsbedrijf ter wereld om hun betrokkenheid bij het Israëlische apartheidsregime te beëindigen.

Palestijnse organisaties roepen op om de druk op G4S te verhogen om zo te bewerkstelligen dat het bedrijf volledig en met onmiddellijke ingang alle contracten verbreekt met de Israeli Prison Service, Israëlische militaire checkpoints, illegale Israëlische nederzettingen en het Israëlische leger.

We moeten daarnaast ook samenwerken om effectieve actie te voeren in solidariteit met Palestijnse politieke gevangenen, en daarbij de druk opvoeren op internationale organisaties om aan te dringen bij Israël om een einde te maken aan het gevangen zetten van mensen zonder proces, beter bekend als “administratieve hechtenis” en om af te zien van het gedwongen voeden van gevangenen die in hongerstaking zijn.

 

Doeltreffende maatregelen tegen G4S

G4S heeft een doorlopend contract om diensten en materiaal te leveren die een sleutelrol vervullen in Israëlische gevangenissen waar Palestijnen zonder vorm van proces worden vastgehouden in “administratieve hechtenis” en waar zij stelselmatig gemarteld worden.

In april 2012, aan de vooravond van een massale hongerstaking door Palestijnse politieke gevangenen, zijn Palestijnse organisaties een campagne begonnen om G4S te dwingen hun betrokkenheid bij het Israëlische gevangenis systeem te beëindigen.

Als gevolg van van deze campagne hebben vakbonden, liefdadigheidsinstellingen, universiteiten en andere overheidsinstanties sindsdien hun contracten met G4S bgeëindigd. Dit heeft het bedrijf miljoenen dollars gekost.

In april dit jaar is er een campagne gelanceerd om druk uit te oefenen op de organisatie van Bill Gates, de rijkste man ter wereld, om alle investeringen in G4S te beëindigen. Na een maandenlange campagne waarin meer dan 13.000 mensen een petitie hebben ondertekend en er gedemonstreerd werd bij kantoren van de BillGates Foundation in Johannesburg, Londen en Seattle, heeft de Gates Foundation officieel bekend gemaakt dat het alle investeringen uit G4S heeft terug getrokken.

De campagnes die door Palestijnse en organisaties wereldwijd zijn gevoerd hebben er toe geleid dat G4S in hun jaarlijkse Algemene Vergadering in Londen op 5 juni 2014 bekend heeft gemaakt dat het huidige contract met de Israeli Prison Service niet verlengd zal worden als het afloopt in 2017.

Echter, zoals Addameer, de Palestijnse organisatie die de belangen behartigt van de Palestijnse politieke gevangenen, opmerkt :

is het nieuws dat G4S hun contract met de Israeli Prison Service niet zullen vernieuwen een stap in de goede richting, maar dit biedt geen onmiddellijk soelaas voor diegenen in Israëlische gevangenissen die moeten vrezen voor de schending van mensenrechten.

De campagne tegen G4S moet doorgaan totdat het bedrijf zich volledig heeft teruggetrokken uit het Israëlische gevangenis systeem en geen materiaal en diensten meer levert aan de Israëlische apartheidsinfrastructuur. G4S heeft tot op heden nog geen concrete stappen ondernomen om hun bijdrage aan het Israëlische systeem van apartheid, kolonisatie en bezetting te beëindigen.

Wij danken iedereen die zich heeft aangesloten bij onze campagne tegen G4S en wij hopen dat wij samen met organisaties wereldwijd onze inspanningen kunnen verdubbelen om G4S en andere bedrijven aansprakelijk te stellen voor hun betrokkenheid bij het Israëlische apartheidsregime.

Palestinian BDS National Committee

BDS Nederland op Twitter