6 February 2014

Een avond over Palestina & geweldloos verzet

bij YWCA Nederland, F.C.Dondersstraat 23, Utrecht

donderdag 13 februari 2014, aanvang 19.00 uur

 

De situatie in Palestina en Israël, kun jij daar op een vreedzame manier invloed op hebben als individu? In je normale dagelijkse leven? Wat zijn er voor initiatieven van individuen en wat doen organisaties om het schenden van de mensenrechten in Palestina tegen te gaan? Geweldloos verzet, kom erover luisteren en meepraten op donderdag avond 13 februari 2014 bij YWCA Nederland te Utrecht.

 

We zullen om 19:00 uur de deuren openen en bij binnenkomst kun je genieten van echte Palestijnse hapjes en een drankje. Er zal een boekenstand van Boekhandel de Rooie Rat, met een keur aan Nederlands- en Engelstalige boeken over Palestina en het Midden-Oosten zijn, alsmede een stand met olijfolieproducten van Canaan uit Palestina.
Om 19:30 zal onze Gastspreker Anne de Jong de avond openen en haar ervaringen en deskundigheid met ons delen. Van de Olijfbomen Campagne en van docP zullen sprekers vertellen over hun werk.

 

Anne de Jong is antropologe en werkt aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft haar PHD-studie gedaan naar geweldloos verzet van zowel Palestijnen als Israëliërs en heeft een boek geschreven over haar tijd in Palestina en haar deelname aan de Gaza Flotilla, een konvooi boten dat in 2010 allerlei goederen en medicijnen naar de Gazastrook wilde brengen.

 

Olijfbomen aanplanten als teken van verzet en hoop!
“Houd hoop levend – Plant een olijfboom!” is een internationale actie van de YMCA Oost-Jeruzalem en de YWCA Palestina om door middel van het planten van olijfbomen samen met Palestijnse boeren de hoop op een goede toekomst levend te houden. Samen vormen zij de organisatie JAI, Joint Advocacy Initiative. Doel van de campagne is het herplanten van olijfbomen in de Palestijnse gebieden, als krachtig signaal van gerechtigheid en vrede en als praktische bijdrage aan het verzet tegen landconfiscaties door de Staat Israël. Daarnaast streeft de Olijfboomcampagne ernaar de situatie van de Palestijnen onder een zo groot mogelijk publiek kenbaar te maken.

 

Het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) is anderhalf jaar geleden opgericht door twintig organisaties en vele tientallen individuen om in Nederland de BDS-beweging te versterken en te coördineren.

BDS is de afkorting van Boycot, Desinvesteringen en Sancties en is gebaseerd op de oproep van 140 Palestijnse organisaties om economische druk op Israël uit te oefenen om drie doelen te bereiken: beëindiging van de bezetting van 1967 en ontruiming van de illegale Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever; implementatie van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen; en gelijke rechten voor de niet-joodse inwoners van Israël, beëindiging van de Apartheid.

DocP initieert  boycotcampagnes tegen bedrijven die profiteren van de bezetting zoals het beveiligingsbedrijf G4S, fruitimporteur Mehadrin, de vele supermarkten, winkels en andere bedrijven die producten en de bezetting verkopen (naast fruit, groente, wijn en levensmiddelen bijvoorbeeld ook schoonheidsproducten van Ahava, water van Soda Stream, etc) en openbaar vervoerbedrijven als Veolia en Egged (in Nederland EBS) die diensten leveren aan de kolonisten in bezet gebied.

Desinvesteringen in bedrijven die profiteren van de bezetting vormen een actueel onderwerp. Recente acties ten opzichte van de pensioenfondsen PGGM en ABP zijn mede door docP ondersteund.

 

Aanvang: 19:00

Kosten: €7,50 (Leden €5,-) Eerste drankje en hapjes inbegrepen!

Locatie: YWCA Nederland,  F.C. Dondersstraat 23, 3572 JB Utrecht

 

Meld je aan voor 12 februari, door het geld over te maken naar rekeningnummer: NL12ING0000066928 ter name van: YWCA Nederland o.v.v. donderdag avond 13-2 én een email te sturen naar: [email protected]

BDS Nederland op Twitter