30 July 2021

Een oproep uit Palestina: samen tegen cybertoezicht en -repressie

Door: Palestinian BDS National Committee (BNC)

Het groeiende internationale schandaal rond de Pegasus-spyware van de Israëlische NSO-groep, die door dictaturen en autoritaire regimes wordt gebruikt bij het plegen van talloze misdaden en mensenrechtenschendingen, is slechts het topje van de ijsberg. Israël en zijn hightechbedrijven exporteren al jaren spyware en andere opdringerige bewakingstechnologie over de hele wereld, ook naar enkele van de meest meedogenloze regimes.

Handel in militaire, veiligheids- en bewakingstechnologie vormt de basis van Israëls banden met de rest van de wereld.

Deze technologie is een direct resultaat van het onderzoek en de praktijk die de Israëlische apartheid ondersteunen bij de onderdrukking van het Palestijnse volk. Massa- en gerichte bewaking van rechteloze inheemse Palestijnen, die geen basisrechten hebben, is een kernkenmerk van Israëls systeem van onderdrukking en koloniale onteigening.

Het Israëlische leger heeft, in samenwerking met zijn universiteiten en onderzoekscentra, niet alleen de technologie en methodologie ontwikkeld die worden gebruikt bij het onderwerpen en onderdrukken van Palestijnen. Het heeft ook een uitgebreid systeem opgezet dat zijn “in de praktijk geteste” militaire en massale bewakingstechnologie kanaliseert naar de winstgevende wereldwijde markt van de bewakingsindustrie. Het heeft zijn militaire inlichtingeneenheid 8200 omgevormd tot een startup-incubator en zijn capaciteiten agressief gepromoot, inclusief het feit dat ze geworteld zijn in de onderdrukking van het Palestijnse volk.

In 2020 ontvingen Israëlische cyberbedrijven ongeveer 31% van de wereldwijde investeringen in de sector. Overnames van Israëlische cyberbedrijven genereerden zo’n 4,7 miljard dollar en de Israëlische cyberexport bedroeg 6,85 miljard dollar. Israël is een leider geworden op de spyware- en bewakingsmarkt en biedt expertise voor het verzamelen en verwerken van gegevens, waaronder spyware, gezichtsherkenning en ‘tools voor het volgen van gebruikers’ die worden gebruikt voor politietaken, verkiezingsmanipulatie en meer. Het verkoopt deze technologie aan democratische regeringen, wat bijdraagt aan de gestage uitholling van burgerrechten, en aan autoritaire regimes, waardoor hun bestaande mensenrechtenschendingen mogelijk worden en worden verergerd, zoals de onthullingen van het lopende Pegasus-project bevestigen.

Het despotische regime van Saoedi-Arabië gebruikte Pegasus-spyware bij het volgen van de Saoedische dissident Jamal Kashoggi, die in 2018 op brute wijze werd vermoord in de Saoedische ambassade in Turkije. De families van de 43 middelbare scholieren uit Ayotzinapa, Mexico, die in 2014 werden vermoord en verdwenen, waren het doelwit van de Israëlische spyware terwijl ze vochten voor gerechtigheid. Pegasus werd ook gebruikt bij de vervolging van activisten en advocaten in de Bhima Koregaon-zaak in India.

Onderzoek naar de NSO Group, haar spyware Pegasus en de minder bekende Circles, heeft de nauwe samenwerking tussen leger, staat en bedrijfsleven binnen het apartheidsregime van Israël aan het licht gebracht en legt de draaideur bloot die het militair-industriële complex van Israël heeft gecreëerd. De Israëlische minister van Defensie reguleert de NSO-groep nauw en verleent individuele exportlicenties, en NSO is op haar beurt klaar om zijn technologie te verkopen wanneer de Israëlische regering geïnteresseerd is in het bevorderen van diplomatieke banden met repressieve en autoritaire regimes in de Arabische wereld, Afrika, Azië, Latijns-Amerika en daarbuiten. De Amerikaanse inlichtingengemeenschap gaat ervan uit dat Israël toegang heeft tot de gegevens die illegaal zijn verzameld via Pegasus. Het is niet verwonderlijk dat de Israëlische regering naar verluidt een taskforce aan het opzetten is om de crisis te beheersen die is ontstaan door de laatste onthullingen.

Dit gaat niet alleen over de NSO Group – het is nu tijd om cybersurveillancebedrijven te stoppen.

Zoals Edward Snowden zegt:

“Hun enige producten zijn infectievectoren. Het zijn geen beveiligingsproducten. Ze maken geen vaccins – het enige wat ze verkopen is het virus.”

Nu digitale technologie steeds meer centraal staat in onze wereld, al bijna twee decennia, wordt massaal toezicht en gerichte spionage ontmaskerd als een middel van autoritaire staten en bedrijven om activisten, journalisten en gewone mensen in de gaten te houden, te controleren, te manipuleren en hard aan te pakken. Deze wereldwijde repressie, waarvan een groot deel zijn oorsprong vindt in de militaire surveillancematrix van Israël, moet door ons allemaal worden bestreden.

We roepen rechtsbewegingen, progressieve organisaties en gewetensvolle mensen over de hele wereld op om:

  • Mee te doen met onze campagne om cybersurveillance te verbieden en een einde te maken aan de rol ervan in de schending en uitholling van mensenrechten en burgerrechten.
  • De vuile – en dodelijke – zaken van de NSO Group over de hele wereld een halt toe te roepen.
  • Op te roepen tot beëindiging van militaire en veiligheidsbetrekkingen met apartheid-Israël.

Doneren

BDS Nederland op Twitter