9 December 2023

Een oproep van Palestina aan de mondiale klimaatrechtvaardigheidsbewegingen: Het beëindigen van #GazaGenocide is een klimaatprobleem

Op 9 december, de actiedag voor klimaatrechtvaardigheid, roepen wij bewegingen op het gebied van land, inheemse volkeren en klimaatrechtvaardigheid op om hun stem te verheffen voor Palestina.

De inheemse Palestijnen in Gaza hebben een gruwelijke genocide ondergaan. Het tempo waarin Israël Palestijnen vermoordt heeft “weinig precedenten in deze eeuw” gehad. Hele wijken zijn met de grond gelijk gemaakt; ziekenhuizen tot doelwit gemaakt; 1,7 miljoen mensen zijn ontheemd; en hongersnood is gebruikt als oorlogswapen. In plaats van apartheid Israël ter verantwoording te roepen, is het Westen het land blijven bewapenen en politieke dekking bieden voor de genocide.

Israëlische leiders hebben zich uitgesproken over hun genocidale bedoelingen. Bij het begin van de genocidale oorlog tegen Gaza verklaarde de Israëlische minister van Oorlog dat de Palestijnen in Gaza “menselijke dieren zijn en dat wij dienovereenkomstig zullen handelen”. Israëls genocide op de Palestijnen in Gaza komt in de context van 75 jaar van etnische zuivering, apartheid en kolonialisme. De Palestijnen hebben tientallen jaren van ontheemding en ontzegging van de toegang tot hun land, middelen van bestaan en watervoorraden moeten doorstaan. De overgrote meerderheid van de 2,3 miljoen Palestijnen in de belegerde en bezette Gazastrook zijn vluchtelingen die etnisch uit hun huizen zijn gezuiverd en hun recht op terugkeer is ontzegd. Israël heeft Gaza onbewoonbaar gemaakt. Water uit de watervoerende laag van Gaza is ongeschikt voor menselijke consumptie, omdat Israël de Palestijnen de toegang tot drinkbare alternatieven ontzegt. Zelfs vóór de aanhoudende genocide betekende de 16 jaar durende belegering een absolute minimum aan toegang tot voedsel, brandstof, bouwmateriaal of andere essentiële voorraden. Israël heeft herbicide oorlogsvoering toegepast door giftige chemicaliën over Palestijnse boerderijen te spuiten om de gewassen te vernietigen.

De straffeloosheid van Israël voor zijn misdaden en genocide, zijn voortdurende regime van vestigingskoloniale apartheid en controle over hulpbronnen vormen een ernstige bedreiging voor zwakkere naties en gemeenschappen over de hele wereld die bij het zoeken naar bevrijding en gerechtigheid systemen van westerse overheersing, onderdrukking en onderwerping durven te trotseren en te weerstaan.

Het is van cruciaal belang dat we de handen ineen slaan met de klimaatrechtvaardigheidsbeweging om ervoor te zorgen dat het Israëlische onderdrukkingsregime geen model wordt voor een nieuwe wereldorde van ontmaskerde brutaliteit en extreem geweld.

We kunnen niet toestaan dat ons land onbewoonbaar wordt gemaakt, en dat zwarte, bruine en inheemse volkeren overbodig worden gemaakt, ontmenselijkt, ontheemd en vermoord om de projecten van koloniale, racistische en kapitalistische belangen te dienen. Niet in Palestina. Nergens.

Israëlische bedrijven als Mekorot, Netafim, Haifa Chemicals, Adama en het racistische en koloniale Joods Nationaal Fonds (JNF) stelen middelen van de Palestijnen. Dit is in het hele historische Palestina het geval geweest sinds het begin van het Israëlische kolonistenregime. Op dezelfde manier voeden medeplichtige internationale bedrijven, zoals Siemens en Chevron, de klimaatchaos en de Israëlische apartheid.

De COP28 is de zoveelste kans voor Israël, de VAE en het Westen om hun misdaden tegen inheemse volkeren en onderdrukte gemeenschappen over de hele wereld groen te wassen. Het Palestijnse maatschappelijk middenveld heeft collectief besloten de COP28 van dit jaar te boycotten. De VAE zijn niet alleen een van de grootste producenten van fossiele brandstoffen ter wereld, maar onderhouden zelfs tijdens deze brute genocide een nauwe militaire en veiligheidsalliantie met de Israëlische apartheid. Het is een politiestaat die ook verantwoordelijk is voor gruwelijke oorlogsmisdaden in Jemen en voor racistische en brutale behandeling van arbeidsmigranten.

Wij roepen gewetensvolle mensen over de hele wereld op om samen met ons intersectionele allianties op te bouwen om een einde te maken aan de genocide in Gaza, om het koloniale apartheidsregime van de kolonisten van Israël te ontmantelen, bedrijven aan de kaak te stellen die Israëlische misdaden groen wassen en valse oplossingen voor de klimaatcrisis op te leggen.

Land-, inheemse- en klimaatrechtvaardigheidsbewegingen over de hele wereld hebben zich gemobiliseerd om een einde te maken aan deze genocide, waarbij ze hun strijd met de onze verbinden. De mondiale strijd van de basis voor inheemse land- en hulpbronnenrechten, duurzaamheid en tegen de klimaatcatastrofe veroorzaakt door de hebzucht van bedrijven is onlosmakelijk verbonden met de Palestijnse strijd voor bevrijding. Er kan geen einde komen aan het klimaatkolonialisme zonder dat er een einde komt aan het vestigingskolonialisme. Er kan geen sprake zijn van klimaatrechtvaardigheid zonder gerechtigheid voor Palestina.

Op 9 december, de actiedag voor klimaatrechtvaardigheid, roepen wij bewegingen op het gebied van land, inheemse volkeren en klimaatrechtvaardigheid op om hun stem te verheffen voor Palestina.

  • Sluit je aan bij/organiseer acties, marsen en sit-ins en roep op tot een onmiddellijk permanent staakt-het-vuren, het einde van de belegering in Gaza en van de Israëlische #GazaGenocide. Benadruk dat er geen klimaatrechtvaardigheid bestaat onder genocide, apartheid en vestigingskolonialisme.
  • Onderschrijf of initieer solidariteitsverklaringen gericht aan beleidsmakers, waarin urgente actie wordt geëist om een staakt-het-vuren af te dwingen, het beleg op te heffen en verantwoording af te leggen voor Israëls genocide, apartheid en oorlogsmisdaden.
  • Bouw en escaleer intersectionele boycot- en desinvesteringscampagnes tegen medeplichtige bedrijven die de Palestijnen schade berokkenen, de Israëlische apartheid en de klimaatcrisis aanwakkeren, en valse en uitbuitende oplossingen over de hele wereld exporteren.
BDS Nederland op Twitter