6 August 2017

Een week in Israel in vakantietijd

Het is volop zomertijd, politiek gebeurt er weinig, kranten doen hun best nog wat nieuws te persen uit de hoofdsteden die verlaten zijn door politici die in vakantieoorden bezig zijn een dik, moeilijk boek te lezen (althans dat zeggen zij in interviews).

Het Israelische leger is niet op vakantie. En ook niet een uitstekende organisatie die bijhoudt wat dat leger uitspookt in bezet Palestijns gebied.  Dit Palestinian Center for Human Rights publiceert wekelijks de schendingen van mensenrechten in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Wie de onderstaande link aanklikt ziet het rapport van PCHR over de periode van slechts een paar dagen: 27 juli tot en met 2 augustus. De afgelopen week dus. De droge opsomming van wat er in zo’n paar dagen plaatsvindt is verbijsterend. Zie: http://pchrgaza.org/en/?p=9333.

Er is ook een goede Nederlandse site die sinds een paar jaar maandoverzichten maakt van geweldsincidenten tegen Palestijnen: Staat van Beleg (die tevens Engelse tekst bijlevert). Op deze site kan ook geselecteerd worden op het soort incidenten. Zie het juli-overzicht: http://staatvanbeleg.com/2017/08/03/overzicht-juli-2017/.

Wat deze sites doen is belangrijk, nog afgezien van de actualiteit. Zij leggen (ook) voor de toekomst vast wat er dagelijks gebeurt en waar Israel ooit verantwoording voor zal moeten afleggen. Ook al zwijgen veel media hierover als het graf. Er is een Duits spreekwoord dat hier van toepassing is: “Doden die men te diep begraaft, komen (ooit) als spoken terug”.

de redactie

BDS Nederland op Twitter