9 November 2020

EMSA-drone contract met Elbit beeindigd na petitie ‘Stop Israeli Killer Drones’

World Without Walls – Europe, 9 november 2020

EMSA-drone contract met Elbit beeindigd na petitie ‘Stop Israeli Killer Drones’, met 10.000 handtekeningen.

webinar ‘The EU-Israel Nexus: Militarization, Migration and Apartheid’

Dinsdag 10 november (15.00 uur CET)
World Without Walls Europe
Sprekers van Who Profits, Stop Wapenhandel, Legal Center Lesvos, Sea Watch en Migreurop
Militarisering van de EU-grenzen, de rol van Israelische militaire bedrijven en manieren om hiertegen in actie te komen.

Brussel / Ramallah, 9 november 2020 – Het Portugese bedrijf CeiiA heeft onlangs besloten om de huurovereenkomst van twee drones van het Israelische wapenbedrijf Elbit voor grensbewaking en andere missies voor het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid (EMSA) niet te verlengen.

Deze beslissing volgt op de petitie ‘Stop Israeli Killer Drones’, gelanceerd door World Without Walls Europe en mede gesponsord door 46 organisaties en meer dan 10.000 Europese burgers die het einde van het contract en het gebruik van drones eisen.

Frontex contracteert IAI en Elbit voor dronediensten

Helaas betekent dit niet het einde van het gebruik van militaire drones voor grensbewaking in de EU. EU-grensbewakingsagentschap. Frontex contracteerde Israeli Aerospace Industries (IAI) en Elbit-dronediensten, en Griekenland begon ook IAI-drones te leasen voor grenspatrouilles.

Elbit Systems ontwikkelt zijn drones samen met het Israelische leger en promoot zijn technologie zoals in de praktijk getest – op Palestijnen. Het levert 85% van de drones die door Israel worden gebruikt bij zijn herhaalde militaire aanvallen en voortdurende onmenselijke belegering van Gaza.

Eerder dit jaar maakte Griekenland bekend dat het Heron-drones gaat leasen van IAI, berucht om dezelfde redenen als de Hermes-drones, om zijn grensbeveiligingscapaciteit uit te breiden. En vorige maand kondigde Frontex aan dat het een contract van € 50 miljoen heeft gegund aan Airbus (met IAI als onderaannemer) en Elbit voor het leveren van dronesurveillance-vluchten in de Middellandse Zee in de komende twee jaar.

Met deze contracten zet Frontex nieuwe stappen in zijn grensbewakingswerk, de uitbreiding van zijn rol in het migratie- en grensbeleid van de EU en bij het verwerven van zijn eigen uitrusting in plaats van te vertrouwen op die van de EU-lidstaten. Voor vluchtelingen die de Middellandse Zee proberen over te steken, kan dit meer verwoestende gevolgen hebben, vooral in het licht van recente publicaties over de medeplichtigheid van Frontex aan illegale pushbacks van Griekenland naar Turkije en terugtrekkingen naar Libië. Een punt van zorg is ook dat het onduidelijk blijft wat de gecontracteerde bedrijven kunnen doen met de ruwe data die door de dronemissies worden verzameld, naast het ter beschikking stellen aan Frontex.

Het einde van het gebruik van Elbit-drones door EMSA toont aan dat publieke druk invloed heeft om onethische praktijken te stoppen en licht werpen op de gruwelijke verkoopstrategieën van Israelische wapenbedrijven

zei Aneta Jerska (ECCP) van World Without Walls Europe.

Het nieuwe Frontex-contract en het toenemende gebruik van drones, veel van hen van Israëlische bedrijven, om vluchtelingen aan de grenzen van Europa te richten, betekent dat we veel meer druk moeten opbouwen om de dodelijke antimigratiepolitiek van Europa en de EU-financiering van de Israelische militaire industrie te stoppen.

 

Informatie

  • Voor meer informatie: Aneta Jerska ([email protected])
  • De petitie en de lijst van mede-sponsorende organisaties: https://petition.stopthewall.org/
  • Het webinar ‘The EU-Israel Nexus: Militarization, Migration and Apartheid’: https://www.facebook.com/events/385978775871519/
  • Zie ook de briefing ‘Stop Israeli Killer Drones From Intensifying the EU’s Border Militarization’: http://www.eccpalestine.org/wp-content/uploads/2020/03/StopIsraeliKillerDrones.pdf
  • Voor meer details over het nieuwe Frontex-contract: https://stopwapenhandel.org/node/2432
BDS Nederland op Twitter