5 February 2016

Europa: stop steun Israëlische militairen via Horizon 2020

Vanochtend, 5 februari is door docP namens het ECCP, Europese netwerk van solidariteitsorganisaties met Palestina (via de kabinetsschef) aan de EU-buitenlandvertegenwoordiger mevrouw Morgherini en premier Rutte een brief aangeboden.

Premie Rutte fungeert dit half jaar als voorzitter van de Europese Raad. De aanbieding vond plaats bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar een Europese top wordt gehouden. De brief richt zich tegen de deelname van Israëlische militaire bedrijven en instellingen aan het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven als Elbit en Israeli Aerospace Industries (IAI), maar ook om de technische universiteit te Haifa, Technion. Zij zijn betrokken bij de Israelische bezetting van Palestijns gebied en schendingen van mensenrechten en internationaal recht ten koste van het Palestijnse volk: de bouw van de scheidingsmuur bijvoorbeeld. Daarnaast maakt Elbit drones en andere militair-technische producten die Israel gebruikt in militaire acties tegen de Palestijnse burgerbevolking. Denk aan de Gazastrook in 2014! Op grond daarvan prijst Elbit zijn materieel zelfs aan als “getest in het veld”.

De brief dringt aan op het stoppen met steun aan degelijke bedrijven en instellingen via het EU-programma Horizon 2020. Verder wordt gevraagd om een moratorium in te stellen op nieuwe projecten waar dit soort Israelische militaire bedrijven bij betrokken zouden gaan worden en eerst een grondig onderzoek in te stellen.

For English, click here

BDS Nederland op Twitter