22 August 2014

Export naar EU: nederlaag Israëlische diplomatie

De EU eiste al eerder dat de herkomst van producten uit nederzettingen werd aangegeven. Nu lijkt de praktische uitvoering het effect van een boycot te krijgen.

Het zogenaamde “labelen” van producten die uit de bezette gebieden komen was voor Israël al een vervelende kwestie. Maar het was niet hetzelfde als een boycot: de producten mochten, indien de herkomst volgens EU-voorschrift werd aangegeven, hier worden verkocht. Deze producten vielen echter niet onder de handelsakkoorden tussen de EU en Israël, omdat de EU de nederzettingen (ook van Oost-Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte) als illegaal beschouwd.

In de Israëlische pers is nu ophef ontstaan over de wijze waarop EU-instanties de uitvoering willen regelen op het gebied van pluimvee en aanverwante sectoren. De EU eist een degelijk inspectiesysteem. Israël heeft dat, maar die Inspectie is bevoegd zowel in Israël zelf als in de bezette gebieden. Omdat de EU de nederzettingen als illegaal beschouwd, erkent de EU niet de authoriteit van de Inspectie buiten de “groene lijn”. Er is daar dus formeel geen inspectie.

Lees verder op Jaffadok

BDS Nederland op Twitter