27 January 2021

Facebook, we moeten praten.

Petitie via jewishvoiceforpeace.org

Beste Mark Zuckerberg en Sheryl Sandberg,

In een wereld vol muren zijn sociale media een krachtig middel om ons te helpen onze verhalen te delen en elkaar en onze gemeenschappelijke menselijkheid te steunen – ongeacht onze religie, ras of nationaliteit. We weten dat Facebook overweegt om vangrails te implementeren om het platform veilig en toegankelijk te houden zodat we verbinding kunnen maken ondanks afstanden en verschillen.

Maar we zijn ernstig bezorgd over de door Facebook voorgestelde herziening van het beleid inzake aanzetten tot haat om “zionist” te beschouwen als een synoniem voor “Jood” of “Joods”. Het voorgestelde beleid zou conversaties over zionisten – en van daaruit het zionisme – al te gemakkelijk verkeerd omschrijven als inherent antisemitisch, schadelijk zijn voor Facebook-gebruikers en pogingen ondermijnen om echt antisemitisme en alle vormen van racisme, extremisme en onderdrukking te ontmantelen. We kunnen antisemitisme niet bestrijden als we worden geblokkeerd wanneer we onze mening uiten en onze ervaringen met elkaar delen. We kunnen discussiëren, debatteren en het zelfs oneens zijn, zolang we de overtuiging delen dat we allemaal veiligheid, vrijheid en waardigheid verdienen. We vragen Facebook om geen barrières op te werpen die gebruikers ervan weerhouden om met elkaar in contact te komen terwijl we ons bezighouden met dit werk.

Teken de petitie

Dit is de verkeerde oplossing voor een reëel en belangrijk probleem: degenen die antisemitisme online aanwakkeren, zullen dat blijven doen, met of zonder het woord ‘zionist’. In feite steunen veel antisemieten, vooral onder blanke supremacisten en evangelische christelijke zionisten, expliciet het zionisme en Israël, terwijl ze zich bezighouden met uitspraken en acties die Joodse mensen ontmenselijken, beledigen en isoleren. Belangrijk is dat deze stap de Palestijnen verbiedt hun dagelijkse ervaringen en geschiedenis met de wereld te delen, of het nu gaat om een foto van de sleutels van het huis van hun grootouders dat verloren is gegaan toen ze in 1948 werden aangevallen door zionistische milities, of om een livestream van zionistische kolonisten die hun olijfbomen aanvallen in 2021. En het zou voorkomen dat Joodse gebruikers hun relatie met de zionistische politieke ideologie bespreken.

Facebook dat specifieke woorden onderzoekt, houdt niemand veilig, maar belet ons om verbinding te maken over de politieke kwesties die voor ons allemaal belangrijk zijn en weerhoudt ons ervan mensen en regeringen verantwoordelijk te houden voor hun beleid en acties. De huidige Israëlische regering en een deel van zijn aanhangers hebben geëist dat Facebook “zionistisch” toevoegt aan de lijst van haatzaaiende uitlatingen – dit zou gesprekken over verantwoordingsplicht voor beleid en acties die de Palestijnen schaden, stopzetten. Facebook moet weigeren samen te werken met degenen die meer muren willen bouwen om ons uit elkaar te houden. We roepen Facebook op om “Zionist” niet als beschermde categorie toe te voegen aan hun beleid inzake aanzetten tot haat.

Teken de petitie

 

BDS Nederland op Twitter