22 April 2020

Fact Sheet: Coronavirus onder Israelische Apartheid

Palestijnen, het doelwit van #CoronaRacism van Israel, zijn enorm kwetsbaar voor het coronavirus als gevolg van decennia van Israelische onderdrukking

Klik om een ​​pdf-versie van de factsheet van april 2020 te downloaden en af ​​te drukken, met hyperlinks naar bronnen. Onderaan vind je een tekstversie van de factsheet in het Nederlands,

Als gevolg van systematische discriminatie sterven zwarte Amerikanen met onevenredig hoge percentages door het coronavirus, en in het Verenigd Koninkrijk vormen gekleurde mensen een derde van de ernstig zieke coronaviruspatiënten. Regeringen ontzeggen veel inheemse gemeenschappen de basisinfrastructuur zoals stromend water die nodig is om het virus te bestrijden. Voor miljoenen migranten die vanuit de grote steden naar huis lopen nadat India een volledige afsluiting heeft aangekondigd, en voor gezinnen die in dichte sloppenwijken in het zuiden van de wereld wonen, is isolement een onmogelijk voorrecht en vormen armoede en voedselonzekerheid evenveel gevaar als de ziekte zelf. Racisme tegen mensen die als Chinees worden gezien, is in India, Europa en de Verenigde Staten gegroeid.

Palestijnen, die onder Israelische bezetting en apartheid leven, zijn zeer kwetsbaar. Het koloniale regime van Israel heeft de gezondheidszorg systematisch verwoest, waardoor zij vatbaarder zijn geworden voor pandemieën. Na 13 jaar Israelische belegering heeft Gaza slechts 63 ventilatoren en 78 ICU-bedden voor twee miljoen inwoners.

Israels reactie op het coronavirus belichaamt #CoronaRacism:

  • Israel publiceerde aanvankelijk geen coronavirusrichtlijnen in het Arabisch.
  • Palestijnse gemeenschappen in Israel zullen “waarschijnlijk epicentra worden van de uitbraak van het coronavirus” vanwege tekortkomingen in testen, informatie en gezondheidsdiensten.
  • De Israelische gevangenisautoriteiten hebben 5000 Palestijnse politieke gevangenen onvoldoende beschermd tegen de dreiging van een uitbraak van het coronavirus.
  • Israelische soldaten dumpten een aantal Palestijnse gevangenen en arbeiders die zonder medische zorg virussymptomen vertoonden bij Israelische controleposten.
  • Israel vernietigde een gezondheidskliniek die een kwetsbare Palestijnse gemeenschap in de Jordaanvallei bedient.
  • Israel heeft ervoor gezorgd dat coronavirusgerelateerde medische voorraden Gaza binnenkomen op basis van Palestijnse politieke concessies, een flagrante schending van het internationaal humanitair recht.

Terwijl Palestijnen mobiliseren om de pandemie te bestrijden ondanks Israels #CoronaRacism, blijft Israel hen aanvallen:

  • Het Israelische bezettingsleger gaat door met het plunderen of slopen van Palestijnse huizen en staat aanvallen door fanatieke kolonisten toe.
  • Israelische soldaten hebben in maart en begin april drie Palestijnse jongeren op de Westelijke Jordaanoever vermoord.
  • Israel blijft illegale nederzettingen bouwen op het bezette Palestijnse grondgebied, inclusief Oost-Jeruzalem.

Boycot-, desinvesterings- en sanctiecampagnes (BDS) die Israel onder druk zetten om de Palestijnse rechten te respecteren, zijn belangrijker dan ooit. Laten we de banden van medeplichtigheid doorbreken en solidariteitsbanden opbouwen!

bron: bdsmovement.net

 

BDS Nederland op Twitter