5 December 2022

Fatoumata Diawara – geen kunstwassen van Israëlische apartheid!

De locatie waar de Malinese muzikant zal spelen, Barby, is berucht vanwege de steun aan het
koloniale geweld van Israël

De Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI), een van de
oprichters van de wereldwijde BDS-beweging, doet een oproep aan Fatoumata Diawara. Zij wordt gevraagd om af te zien van het kunstwassen van Israëls regime van apartheid, militaire bezetting en kolonialisme.

Diawara heeft twee shows (op 8 en 9 december) aangekondigd in Barby club in apartheid Tel Aviv. Een locatie die berucht is om zijn openbare steun aan de Israëlische bezettingsmacht die Palestijnen afslacht. Maar ook om zijn bijtende commentaar en beledigingen jegens artiesten die zijn extreemrechtse ideologie niet onderschrijven.

Ze gaven bijvoorbeeld T-shirts met het opschrift; ‘f- you we’re from Israel‘ aan gewapende Israëlische troepen, betrokken bij bloedbaden waarbij meer dan 2.200 Palestijnen om het leven kwamen, waaronder meer dan 500 kinderen. Maar ook bestempelden ze muzikanten die de Palestijnse rechten steunen als ‘ruggengraatloos’. Barby’s medeplichtigheid aan het in stand houden van Israëls koloniale geweld is onweerlegbaar.

We dringen er bij Fatoumata Diawara op aan gehoor te geven aan de oproepen en zich aan te sluiten bij honderden #MusiciansForPalestine. Net als veel Afrikaanse artiesten, die weigeren op te treden bij medeplichtige Israëlische culturele instellingen zoals Barby. Wijlen aartsbisschop Desmond Tutu schreef ooit in een gezamenlijke brief: “Doe alsjeblieft wat kunstenaars deden in het tijdperk van onderdrukking in Zuid-Afrika: blijf weg tot de apartheid voorbij is.”

BDS Nederland op Twitter