20 March 2021

Femke Halsema tegen Netanyahu: bedrijf geen politiek met antisemitisme

Op 16 maart vond een internationale top plaats over antisemitisme, gesponsord door het Israelische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zoals te verwachten was één van de panels bedoeld om de IHRA definitie van antisemitisme te promoten, een definitie die wordt uitgerold om kritiek op Israel de kop in te drukken door die als antisemitisch te bestempelen.  Burgemeester Halsema was één van de deelnemers aan de top.

“If someone says for political gain that a legal investigation by the International Criminal Court of a state actor in Gaza is anti-Semitism, then you deeply undervalue the meaning [of] anti-Semitism and the dark outcomes of anti-Semitism nowadays and in history.

Tijdens de top haalde Femke Halsema uit richting de Israelische premier Netanyahu. Volgens Halsema schaadt hij de strijd tegen antisemitisme, door deze te vermengen met zijn eigen politieke agenda. Zo noemt Netanyahu het Internationaal Strafhof ICC “antisemitisch”, vanwege  het voornemen van ICC tot een onderzoek naar oorlogsmisdaden begaan in Gaza in 2014 . Halsema reageerde daarop in haar toespraak: “Dan onderschat je ten diepste de betekenis van antisemitisme en de donkere uitkomsten van antisemitisme nu en in de geschiedenis”, en verweet Netanyahu dat hij daarmee uit was op politiek gewin. Ook sprak Halsema zich uit over kritiek op Israel. Men mocht kritiek hebben op Nederland, zei Halsema, en ook op Israel.

Hieronder de volledige toespraak van Femke Halsema:

 

Twee Italiaanse burgemeesters (van Bologna en Palermo) hebben zich teruggetrokken van de top, vanwege de teneur ervan, zie https://bdsitalia.org/index.php/english-footer/2642-mayors-withdraw-summit-israel.

Burgemeester Halsema heeft er echter voor gekozen zich uit te spreken over dit beladen onderwerp, een beslissing die ook anderen kan inspireren.

Voorafgaand aan de top deelde docP met Femke Halsema een open brief van de  International Jewish Collective for Justice in Palestine (IJCJP). DocP heeft de burgemeester laten weten waardering te hebben voor haar uitspraken tijdens de antisemitisme top.

DocP-BDS Nederland strijdt voor herstel van de rechten van het Palestijnse volk, en is solidair in de strijd tegen racisme waaronder antisemitisme. In die strijd is vrijheid van meningsuiting van levensbelang.

Doneren

BDS Nederland op Twitter