3 May 2015

FIFA PALESTINA

Palestina zal eind mei op het FIFA Congres in Zürich een motie indienen om Israël uit de FIFA te zetten. De voorzitter van de Palestijnse Voetbalbond, Jibril Rajoub, bevestigde dit  aan Reuters op een persconferentie afgelopen vrijdag.

Vorig jaar, op het FIFA-Congres in Sao Paulo, besloot Rajoub om een resolutie die opriep tot sancties tegen Israël in te trekken, maar hij liet afgelopen vrijdag weten dezelfde resolutie in Zürich op 29 mei 2015 wel in te dienen.

Hij voegde daar aan toe dat hij “niet de concessie zou doen” die hij vorig jaar deed door het voorstel in te trekken, omdat er geen enkele verbetering te bespeuren valt in de manier waarop Israël “Palestijnse voetballers en atleten lastigvalt en het vervoer van sportmaterialen onmogelijk maakt.”

“Genoeg is genoeg” zei Rajoub in de hoofdstad van Bahrein, Manama, na afloop van de ceremonie rondom de ondertekening van een Convenant voor een betere samenwerking tussen de Aziatische Voetbal Federatie (AFC) en de Federatie van Arabische Voetbalbonden (UAFA).

De voorzitter van de Palestijnse Voetbalbond voegde daar aan toe:

“Vorig jaar hebben we de resolutie ingetrokken nadat Europa daarop aandrong en Israël beloofde om mee te werken aan de verbetering van de situatie. Maar nu, een jaar later, gedraagt Israël zich nog steeds als de schrik van de buurt, of nog erger.

Maar nu is er het besef dat Europa niet langer lijdzaam kan toekijken en de ogen sluiten voor de daden van Israël. Israël heeft iedereen die probeerde bij te dragen aan de verbetering van de situatie vernederd en er is niets veranderd.

Een jaar geleden ging ik ermee akkoord om de resolutie in te trekken, maar dat zal ik niet opnieuw doen. De agressie gericht tegen onze sportmannen en sportvrouwen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook houdt maar niet op. Het is vijandig en racistisch en het is nu tijd om actie te ondernemen.”

Herverkiezing

De voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter, heeft geprobeerd de crisis tussen de twee buren te bezweren, maar is daar niet in geslaagd en hij zal geen wanklank willen horen op het congres waar hij zal proberen om voor zijn vijfde termijn herkozen te worden.

Op een  vraag of Blatter naar Israël zal afreizen vóór 29 mei om te proberen de situatie te verbeteren, antwoordde een woordvoerder aan Reuter dat dit een mogelijkheid is, dat het echter nog niet vaststaat, maar dat de voorzitter heel graag een oplossing wil zien voor dit probleem.

Rajoub (L) en Blatter (R)

Rajoub heeft Blatter vorige week gesproken op het AFC-Congres in Bahrein en hij hoopt dat de Zwitser voor een oplossing kan zorgen. Rajoub is echter niet optimistisch en is niet van plan om wederom een knieval te maken: “Dit is het derde jaar op rij dat deze kwestie speelt, eerst in Mauritius, vervolgens in Brazilië en nu dus weer. Ik denk niet dat er in de komende paar weken iets zal veranderen. We zijn bijna zo ver en niemand kan ons meer tegenhouden om het voorstel op de agenda te zetten, ook al zouden sommige mensen graag zien dat dit niet gebeurt.”

Om de resolutie van de Palestijnse Voetbalbond aangenomen te laten worden is er een driekwart meerderheid nodig van de 209 FIFA-leden en Rajoub heeft er vertrouwen in dat dit zal gebeuren.

“Denk maar niet dat Europa Israël nog langer zal steunen, ook al ligt Israël in Europa”, waarbij hij refereerde aan de banden die Israël heeft in de voetbalwereld.

Ik denk dat UEFA-voorzitter Michel Platini, die Israël in het verleden altijd heeft gesteund, er nu genoeg van heeft. Hij stuurde ons sportmaterialen die door Israël 16 maanden lang werden vastgehouden en wij moesten uiteindelijk 32000 dollar betalen om de goederen in ontvangst te nemen. Europa heeft er genoeg van, evenals Afrika, Azië en wijzelf.

 “De tijd is rijp” voegde Rajoub hier aan toe.

Dit artikel verscheen op 2 mei 2015 op www.haaretz.com.

Vertaling: Herma van den Brink

 

BDS Nederland op Twitter