17 August 2020

#FreeMahmoud: Mahmoud Nawajaa is vrij!

Dankzij aanhoudende internationale druk is de Palestijnse mensenrechtenverdediger en BDS-coördinator Mahmoud Nawajaa vrijgelaten nadat hij 19 dagen zonder aanklacht door Israel was vastgehouden.

Vandaag is de Palestijnse mensenrechtenverdediger en BDS-coördinator Mahmoud Nawajaa vrijgelaten door een Israelische militaire rechtbank, na 19 dagen onwettige detentie zonder aanklacht. Sinds zijn arrestatie op 30 juli heeft de Israelische binnenlandse veiligheid Shin Bet geen formele aanklacht tegen hem ingediend.

In zijn eerste reactie na zijn vrijlating zei Mahmoud Nawajaa:

Druk werkt. Aanhoudende wereldwijde druk werkt nog beter. Ik dank Addameer voor het verdedigen van mij tegen dit militaire ‘rechts’systeem dat een essentieel onderdeel is van de apartheid en het koloniale regime tegen ons volk.

Ik ben iedereen die apartheid Israel onder druk heeft gezet om mij vrij te laten, enorm dankbaar. Van Europa en de Arabische wereld tot Zuidelijk Afrika, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Azië, uw solidariteit gaf me kracht en hield mijn hoop levend om herenigd te worden met mijn liefhebbende familie en mijn inspirerende bredere BDS-familie.

Ik bedank ook Palestijnse en internationale mensenrechtenorganisaties en -netwerken, met name de Palestijnse Mensenrechtenorganisatie Raad (PHROC), Front Line Defenders, Amnesty International en de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH), die een cruciale rol hebben gespeeld bij de verdediging van mij als mensenrechtenverdediger ondanks de gefabriceerde ‘verdenkingen’ en leugens die door apartheid Israel tegen mij worden gepropageerd.

BDS is een idee en een effectieve, moreel consistente, antiracistische strategie van vreedzaam verzet en solidariteit. Ze kunnen ons niet breken omdat ze een idee niet kunnen verpletteren en onze strategie niet kunnen tegenspreken, ondanks alle financiële, inlichtingen-, politieke, diplomatieke en propagandamiddelen die ze hebben geïnvesteerd in hun onderdrukkingsoorlog tegen BDS.

Laten we onze BDS-campagnes intensiveren om een einde te maken aan dit systeem van apartheid en onderdrukking en alle 4.700 Palestijnse gevangenen vrij te krijgen. Met onze wereldwijde netwerken van wederzijdse solidariteit met bewegingen voor inheemse, raciale, sociale, gender- en klimaatrechtvaardigheid, kunnen en zullen we vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid bereiken voor onze mensen en voor alle onderdrukte gemeenschappen.

In een verklaring waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Nawajaa, heeft Amnesty International pogingen in het Westen, gecoördineerd met Israel, om BDS-activisme te onderdrukken aan de kaak gesteld. AI zei:

Pleiten voor boycots, desinvestering en sancties is een vorm van niet-gewelddadige belangenbehartiging en van vrije meningsuiting die moet worden beschermd. Voorstanders van boycots moeten vrijelijk hun mening kunnen uiten en hun campagnes kunnen voortzetten zonder intimidatie, dreiging met vervolging of criminalisering, of andere maatregelen die het recht op vrijheid van meningsuiting schenden.

De arrestatie van Mahmoud Nawajaa kwam op een moment dat het Palestijnse maatschappelijk middenveld oproept tot effectieve internationale verantwoordingsmaatregelen, inclusief wettige en gerichte sancties, om de geplande de jure annexatie van Israel te voorkomen en om het apartheidsregime en de aanhoudende de facto annexatie te stoppen.

Als onderdeel van de internationale campagne voor #FreeMahmoud organiseerde het Palestijnse BDS National Committee, de grootste coalitie in het Palestijnse maatschappelijk middenveld, afgelopen dinsdag twee protestbijeenkomsten in Ramallah en Gaza voor de diplomatieke missies van Duitsland, de huidige voorzitter van de EU-Raad. Meer dan 150 vertegenwoordigers van Palestijnse massabewegingen, vakbonden, politieke partijen en BDS-activisten sloten zich aan bij de bijeenkomsten en eisten dat de EU concrete druk uitoefent op Israel om Nawajaa vrij te laten en de Palestijnse rechten onder internationaal recht te respecteren.

 

Bron: BDSMovement.net

 

BDS Nederland op Twitter